Odločitev DTS javno objavljena

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer in pravosodno ministrstvo sta prejela poročilo državnotožilskega sveta.

Objavljeno
27. maj 2015 18.37
Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v Ljubljani, 28. maja 2013
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - Generalni državni tožilec Zvonko Fišer in pravosodni minister Goran Klemenčič sta danes prejela obrazloženo odločitev državnotožilskega sveta (DTS) v zadevi Škrlec. Sklep in obrazložitev bosta jutri tudi javno objavljena na spletni strani DTS, nam je povedala predsednica DTS Alenka Mežnar.

Zvonko Fišer je ponovil, da odločitev DTS sprejema in jo spoštuje, saj je bil najvišji organ tožilske samouprave v vsem tem času prvi, ki se je bil pripravljen seznaniti z vsemi dejstvi in okoliščinami, v katerih je nastal predlog za imenovanje generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Borisa Škrleca. DTS je v odločitvi opozoril na stališče ustavnega sodišča, da se ni mogoče sklicevati na ugotovitve in dokaze iz sodnih postopkov, v katerih posameznik ni bil stranka v postopku in se v tem postopku ni imel možnosti izreči oziroma braniti (zato je DTS dejstva in okoliščine ugotavljal samostojno). Kar je, tako Fišer, »v mojem primeru veljalo tako za sodbo upravnega sodišča kot za postopek pred KPK. DTS je potrdil, da sem ravnal v dobri veri in brez kakršnegakoli drugega motiva, izključno z namenom, da tožilstvo pridobi najustreznejšega generalnega direktorja ter da predlog, ki sem ga podal, ni imel nobenih škodljivih posledic - ne za tožilstvo ne za druge in ne za izvajanje tožilskih nalog.«

Predsednik protikorupcijske komisije (KPK) Boris Štefanec je dejal, »da senat KPK z vso odločnostjo stoji za svojimi ugotovitvami v zadevi Škrlec«. Hkrati pa je izrazil presenečenje, ker DTS ni upošteval niti njihovih ugotovitev, niti sodbe upravnega sodišča, niti inšpekcijske odločbe.