Fiskalno pravilo gre v ustavo z letnico 2015

Politiki sklenili dogovor o fiskalnem pravilu. Janša: »Gre za zgodovinski dogovor.«

Objavljeno
23. maj 2013 20.54
Pi. K., Delo.si, T. S., notranja politika
Pi. K., Delo.si, T. S., notranja politika

Ljubljana - Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank so končali sestanek na temo vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Premierka Alenka Bratušek je danes na vrhu predlagala, naj DZ jutri fiskalno pravilo potrdi. To pomeni, da bo v besedilu ostala letnica 2015, ki jo je zahteva SDS. Hkrati pa bo že jutri glasovanje o spremembi referendumske ureditve, za katero bo dala glas tudi opozicija. Bratuškova je poudarila, da bo že za petek predlagala izredno sejo o tej spremembi.

Janez Janša je po sestanku dejal: »Dosežen je zgodovinski dogovor o omejitvi zadolževanja in odpravi blokad pri reformah. Če bo zdržal, bo to konec neke dolge odisejade in bo imela aktualna vlada v rokah inštrumente za sprejem potrebnih ukrepov.«

Dejal je še, da »lahko samo obžalujemo, da do tega ni prišlo že pred enim letom, ko so bili narejeni prvi koraki, ki so takrat sicer veliko obetali.«

Odločitev je bila za PS težavna

Vodja poslancev največje koalicijske stranke PS Jani Möderdorfer je po sestanku potrdil, da so se dogovorili o podpori vpisa fiskalnega pravila v ustavo. »Vendar to ne pomeni, da bodo prihodnje leto za 30 odstotkov nižje plače in pokojnine. V izvedbenem zakonu bomo uvedli prehodni rok do katerega bo Slovenija uspela uravnotežiti svoje javne finance, poleg tega nam je evropska komisija dala še dve leti do katerih bo morala Slovenija znižati svoj primanjkljaj in torej nekaj več maneverskega prostora.«

Möderdorfer je potrdil tudi, da so se hkrati dogovorili o tem, da bo jutri parlament spremenil referendumsko ureditev, tako da bosta jutri dve izredni seji. S tem bo SLovenija sporočila mendarodnim trgom, da je politično stabilna in da misli resno z reformami. »Življenje se z vpisom fiskalnega pravila ne bo ustavilo, treba bo delati naprej, zlasti pa dati nov zagon gospodarstvu,« je dejal. Odločitev sveta PS je bila težavna, vendar pa so pretehtali argumenti, je dejal Möderndorfer.

Protestniki so izžvižgali politike

Pred prihodom v prostore vlade je politične predstavnike z izžvižgavanjem pričakalo približno 20 skupina protestnikov, ki vnosa fiskalnega pravila v ustavo ne odobrava. Protestniki, ki so tudi s transparenti opozarjali, da je referendum edini način, kako se lahko popravi napake skorumpiranih politikov, so se po koncu vrha razšli. Protestirali bodo tudi v petek pred DZ, ko naj bi poslanci potrdili fiskalno pravilo z uveljavitvijo leta 2015. V paketu naj bi poslanci nato potrdili še spremembe glede referenduma.

Odzivi pred vrhom

NSi bo podprla zapis pravila v ustavo z letnico 2015, »kar pa ne bo dovolj, saj bo treba potem to politiko tudi izvrševati,« je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Tudi v SLS pričakujejo, da je »končno vse srečala pamet in da bomo to ustavno spremembo sprejeli,« pravi predsednik stranke Franc Bogovič. Vnos zlatega pravila v ustavo z letnico 2015 bodo, sicer še neuradno, podprli tudi poslanci vladajoče PS, ki so temu sicer do pred kratkim ostro nasprotovali. Glasov za vnos z letnico 2015  jutri v DZ ne bodo podprli v SD. »Glede fiskalnega pravila smo trdni, imamo sklep konference iz začetka julija. Od takrat se glede tega ni nič spremenilo,« nam je povedal Igor Lukšič. 

Za sprejem v DZ jutri potrebujejo dve tretjine glasov.

Kot je včeraj v Bruslju ob napovedi, da se bo fiskalno zapisalo v ustavo z letnico 2015, sporočila Bratuškova, bi v samem izvedbenem zakonuodpravili dileme, kakršno je vprašanje, kdo bo ugotavljal, ali je pravilo spoštovano. Določili bi tudi, kako se uravnoteži formula, da se pravilo začne uveljavljati leta 2015. Bruseljski viri, ki so hoteli ostati neimenovani, so presodili, da je glede na razmere v EU in velik pomen, ki ga pravilu pripisuje Nemčija, njegov zapis v ustavo ključen. A da je letnica njegove uveljavitve drugotnega pomena, ker sodi v izvedbene akte.