Gantar od SMC pričakuje alternativo za Fakina

Funkcijo direktorja ZZZS bi po njegovem mnenju moral zasesti zdravnik ali nekdo s tega področja, ki ima tudi druga znanja.

Objavljeno
17. april 2015 17.08
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar poziva zlasti SMC, naj ob nasprotovanju novemu mandatu Sama Fakina na čelu ZZZS predlaga alternativo.

Nekdo, ki je osem let na položaju, je po Gantarjevem mnenju verjetno pokazal, kaj hoče na tem področju narediti, po drugi strani pa si je v takšnem obdobju verjetno pridobil tudi nasprotnike in nekaj upravičenih kritik. Pomembno se mu zdi vprašanje, ali ima Fakin kakšnega dobrega protikandidata. A sam tega ni zasledil. Če bo razpis treba ponoviti, je po njegovih besedah toliko večja obveza politike, predvsem največje vladne stranke, da najde strokovno dobrega kandidata, ki bo protiutež Fakinu. To funkcijo pa bi po njegovem mnenju moral zasesti zdravnik ali nekdo s tega področja, ki ima sicer tudi druga znanja. UKC Ljubljana ima namreč po Gantarjevih besedah poleg enormnih finančnih težav marsikje težave z odnosi in komunikacijo.

V Desusu so za zdaj glede podpore Fakinu razdeljeni, vendar pa bo kandidat še odgovarjal na nekatera vprašanja poslanske skupine, je pojasnil Gantar, ki bi Fakina podprl, dokler pač ni alternative.