Gantarja ne čudi, da je drugi tir padel

Han dvomi, da si vlada sploh želi izvedbe projekta. Kustec Lipicer: Namera po drugem tiru je bila iskrena.

Objavljeno
30. junij 2015 17.29
SLOVENIJA LJUBLJANA 10.12.2009 ZELEZNICA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana -Ne le v opoziciji, tudi v koaliciji ne skrivajo nezadovoljstva, da je drugi tir ostal brez evropskih sredstev. Tomaž Gantar (Desus) poudarja odgovornost ministra Petra Gašperšiča in premierja Mira Cerarja ter pravi, da je »površnost« ministra glede na zaslišanje v DZ pričakoval.

Na slednje je spomnil tudi Matjaž Han (SD), ki dvomi, da si vsi želijo projekt izvesti. Vprašanje izgradnje drugega tira Koper-Divača, ki je postalo aktualno po ponedeljkovi informaciji, da projekt ni bil izbran za financiranje v okviru razpisa za evropsko sofinanciranje iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF), naj bi bilo ena od tem današnjega skorajšnjega koalicijskega vrha.

Slovenija pri tem ponovno zamuja pomembno priložnost, glede na to, da sodi logistika med strateške dejavnosti, pomembne za dolgotrajni razvoj države, je opozoril podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. Po njegovih besedah je Gašperšič pokazal dvome o smiselnosti projekta, že ko je nastopil funkcijo, zato v njegovo iskreno željo za izvedbo projekta ni verjel. Po njegovem mnenju se projekta niso lotili z resnim namenom, da bi ga lahko izpeljali. Prav bi bilo, da nekdo odgovarja, prvi pa je na vrsti minister, je oster Gantar. Na vprašanje, ali bi bil na mestu odstop ministra, je odgovoril, da gre za težavo celotne vlade. Minister je namreč neposredni izvrševalec, »a če bi se na vladi tako dogovorili, bi projekt izpeljali«.

Nenazadnje je po Gantarjevih besedah odgovoren predsednik vlade, ki je odgovoren za delo ministra, poleg tega pa je tudi nadaljnja usoda izgradnje drugega tira Cerarjeva odgovornost.» Predvsem bi moral ukrepati tako, da projekt izpeljejo, z ministrom ali brez njega,« je pristavil podpredsednik Desusa, ki še ocenjuje, da se očitno ne zavedajo pomena drugega tira.

Han (SD): Nekateri si projekta ne želijo

Vodjo poslanske skupine SD Matjaža Hana pa je strah, da si nekateri akterji tega projekta ne želijo, »za razliko večine v državi in od nekaterih v tujini, ki menijo, da je drugi tir pomemben za slovensko in evropsko gospodarstvo.« Na vprašanje, kdo si projekta po njegovem mnenju ne želi, je v današnji izjavi novinarjem v DZ odgovoril posredno. Spomnil je na zaslišanje ministra v DZ ter tudi» nekatere izjave nekaterih posameznikov«. »Če ne greš iskreno v tak projekt, potem so rezultati takšni, kakršni so,« je pripomnil.

Na vprašanje, ali je treba ministra Gašperšiča vprašati po odgovornosti, je odgovoril, da je treba tako ministra kot Evropsko komisijo vprašati, kako so pripravili projekt in kje so razlogi, da je ta padel. A če želimo priti do tega projekta, je treba po Hanovem mnenju narediti revizijo in ugotoviti, ali ga lahko izvedejo ceneje kot za predvidenih 1,4 milijarde evrov. Poleg tega se mora država odločiti, ali si projekt želi ali ne, pravi Han. Boji se, da zasebnega investitorja v tej fazi ne bodo dobili, pač pa le evropska sredstva in sredstva iz proračuna ter kreditov, za katera bi poroštvo dala država. Če bodo našli ta kompromis, bodo po njegovem mnenju »na drugi postaji ta vlak ujeli.«

Kustec Lipicer: Namera je bila iskrena

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer pa je pred koalicijskim vrhom v izjavi novinarjem izpostavila, da je bila Slovenija na tem evropskem razpisu uspešna, pridobila je skoraj 52 milijonov evrov za deset zelo pomembnih projektov. Med njimi sicer ni projekta za izgradnjo drugega tira. A Kustec Lipicerjeva zagotavlja, da je šlo za iskreno namero, ki so jo v danih okoliščinah - bil je velik javni in časovni pritisk - poskušali realizirati. V tem poskusu to ni šlo, vendar pa izpostavlja naslednje razpise v prihodnjem letu z več denarja. Po njenih besedah bodo morali sedaj pregledati, kje je možnost optimizacije prijave na naslednji razpis, iskati zasebnega partnerja in na podlagi izkušenj iz prve prijave naslednjo optimizirati.

Neuradno je sicer tudi del poslancev SMC ostrih do ministra Gašperšiča, ki prihaja iz kvote SMC. Kot je pojasnila Kustec Lipicerjeva, je predsednik vlade na današnji seji poslanske skupine glede tega vprašanja dal vsa pojasnila, posebej na vprašanja poslancev s Primorske. Po njenem mnenju so bili s pojasnili zadovoljni in ni bilo povišanih tonov.

Židan: Minister o drugem tiru govori zavzeto

Predsednik SD Dejan Židan pa je nasprotno kot vodja poslanske skupine ocenil, da je napor ministra prisoten. Ko Gašperšič na vladi govori o potrebi po investiranju v drugi tir, to po Židanovih zagotovilih govori zelo zavzeto. Prav tako razume, da je to potrebno zaradi razvoja Luke Koper in zaledja. Po Židanovem mnenju je sicer zelo pomembno, da pridobijo temeljito informacijo s strani evropske komisije, zakaj se ji projekt ne zdi tako pomemben. Nadalje v SD izpostavljajo obljubo ministrstva za revizijo projekta. Tokratni neuspeh Slovenije pri pridobivanju sredstev je razlog, da se na projektu še bolj profesionalno dela naprej,je dejal.