Gorenak proti izbrisanim

Vlada uradno še ni komentirala sodbe ESČP, sta jo pa minister Gorenak v blogu in SDS na spletni strani.

Objavljeno
02. julij 2012 21.45
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika

Ljubljana – Minister za notranje zadeve in največja vladna stranka v odzivih na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice vztrajata pri dosedanjih stališčih ne glede na to, da so sodniki v Strasbourgu poudarili, da odškodnina pripada prizadetim zato, ker država ni sama uredila tega vprašanja.

Teden dni po objavi razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice se nobena vladna institucija še ni uradno odzvala nanjo – razen z obvestilom, da se je danes srečala strokovna skupina predstavnikov ministrstva za pravosodje, državnega pravobranilstva in notranjega ministrstva in da z vsebino sestanka, ki je potekal na strokovni ravni, ne bodo seznanjali javnosti, dokler vlada ne bo sprejela odločitve o rešitvi tega vprašanja. Je pa zato v blogu, naslovljenem Tako imenovani »izbrisani« – osebni pogled svoje misli strnil minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak.

»Od leta 1999 je SDS jasno zagovarjala stališče, da gre pri večini za špekulante in nič drugega,« je med drugim zapisal minister, ki meni, da ob poročanju o razsodbi mediji ne bi smeli predvajati posnetke njega in Grimsa, »kakor da bi bila midva krivca za to«. »Kakor da bi jih zapustila pamet, kdo je kaj v preteklosti trdil in zagovarjal,« se huduje Gorenak, ki se je vprašal, zakaj ne kažejo »Katarine Kresal in njej podobne, ki so trdili, da odškodnin ne bo«. »Še posebno glasni so tisti, ki so na temo tako imenovanih 'izbrisanih' naredili z državnim denarjem magisterije ali celo doktorate... Toda že star ljudski pregovor pravi, da tam, kjer ni, še vojska ne vzame. In v proračunu denarja preprosto ni. Tisto malo, kar ga pač še je, pa kaže najprej nameniti tistim, ki živijo na robu preživetja, šele potem pa kaže izločiti vse špekulante, posameznike, ki pa jim je bila eventualno storjena krivica, pa obravnavati individualno ob neprestanem upoštevanju stanja v državnem proračunu.«

SDS je na svoji spletni strani objavila sporočilo, »naj plačajo odškodnine t. i. izbrisanim tisti, ki so lagali, da jih ne bo«. »SDS je že večkrat predlagala v sprejetje ustavni zakon, s katerim bi zagotovili individualno obravnavo t. i. izbrisanih in pri priznanju statusa izločili nekdanje pripadnike agresorske Jugoslovanske armade... Predlog je v celoti izključeval pravico do kakršnekoli odškodnine.« Nanizali so nekaj izjav politikov, pravnikov in tudi novinarke, ki so se v svojih govorih ali prispevkih kakorkoli dotikali odškodnin.

»Ni pomembno, kaj si misli minister«

»Vinko Gorenak nadaljuje manipulacije in laži, pri tem pa pozablja, da ni več opozicijski poslanec, temveč minister. Dolžnost ministra pa je, da govori resnico in navaja objektivna dejstva, predvsem pa, da spoštuje pravni red in odločbe sodišč. Zdaj ni več časa za osebna jamranja in populistične floskule, temveč za dejanja. Pravzaprav sploh ni več pomembno, kaj si o vsem skupaj misli minister Gorenak, ker je sodni epilog na evropski ravni povedal vse. Izbris je bil in bil je nezakonit. Sama nisem nikoli govorila, da odškodnin ne bo, temveč da bodo o tem presojala sodišča, zdaj pa je sodišče presodilo. Pa še v tem primeru le za šest izbrisanih, dolžnost vlade pa je, da sprejme sistem, na kakšen način se bo odločalo o drugih,« se je na Gorenakov zapis odzvala Katarina Kresal.

Dr. Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta je poudarila, da so odškodnine priznali zato, ker Slovenija tega vprašanja ni uredila sama in ni celostno odpravila kršitev človekovih pravic. »Škodo mora povrniti država, kakršnokoli preusmerjanje pozornosti je nedopustno. Sodba je jasna in zavezujoča, izbrisani pa so z njo pridobili zaveznike na najvišji ravni: Evropsko sodišče za človekove pravice in odbor ministrov pri Svetu Evrope, ki bo nadzoroval izvrševanje sodbe. Način izvršitve sodbe bodo pristojni lahko pojasnjevali tem instancam.«