Gorenak ureja tožilstvo

Minister napoveduje globje posege za jesen.

Objavljeno
14. maj 2012 23.33
N. R.
N. R.
Ljubljana – Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na seji državnega zbora (DZ) napovedal, da bo vlada prihodnji mesec v DZ poslala spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki bodo urejale le prenos pristojnosti s pravosodnega na notranje ministrstvo. Jeseni pa naj bi pripravili večje spremembe, ki bodo omogočile krepitev vloge državnotožilske organizacije, je zagotovil.

Kot je dejal Gorenak, ga »situacija na terenu«, zlasti pa pogovor s tožilci, prepričuje, da bodo morali jeseni v državnotožilski zakon poseči malo globlje. Notranji minister zagotavlja, da pri tem ne bo šlo za poskus razrešitve generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. »Ne, šlo bo za krepitev vloge, ki jo tožilska organizacija in generalni državni tožilec morata imeti,« je poudaril.

Notranji minister je zanikal, da bi tožilstvo s prenosom prešlo pod okrilje policije. Kot je poudaril, so ustanovili direktorat za tožilstvo in tako to področje tudi na zunaj izenačili s policijo. V novoustanovljenem direktoratu je sistemiziranih 12 delovnih mest, trenutno pa je zapolnjenih sedem, vsi zaposleni pa so prišli z ministrstva za pravosodje, poroča STA.

Direktorat se po njegovih besedah ukvarja s pripravo predpisov s področja organizacije in poslovanja državnih tožilstev, pristojnosti, pravic in obveznosti tožilcev ter opravlja nadzore nad upravljanjem zadev državnotožilske uprave.

Gorenak je tudi povedal, da bi moral generalni državni tožilec že januarja pripraviti predlog politike pregona, a zamuja že pol leta.