Grims znova pogrešal Erjavca

Zunanjega ministra že drugič zapored ne bi bilo v tiho sobo, komisija za nadzor obveščevalnih služb zato prestavljena

Objavljeno
01. september 2015 15.19
jer DZ
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

»Predvsem zunanjega ministra Karla Erjavca (Desus) ne bi bilo in tudi ne njegovih sodelavcev iz ministrstva. Imajo obveznosti, tudi zaradi strateškega foruma, ki je na Bledu, so sporočili« je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims (SDS) pojasnil, zakaj je za teden dni prestavil za danes sklicano sejo nadzornikov obveščevalcev o varnostnih vidikih begunske problematike.

Da je zadržan, je komisiji sporočil tudi šef Sove Zoran Klemenčič, z notranjega ministrstva so v parlament prihajale podobne informacije. Kot je povedal Grims je za prihodnji teden dobil zagotovila iz obveščevalnih služb in ministrstev, tudi notranjega, da bo na sejo večina najpomembnejših predstavnikov le prišla in je zato poslanski pogovor v tihi sobi parlamenta prestavil. Poslanci se bodo torej prihodnji teden seznaniti z varnostnimi tveganji, če se v Slovenijo preusmeri val beguncev, ki prek Srbije zdaj potujejo na Madžarsko.

Pred forumom Erjavčev dopust

Zunanjega ministra Karla Erjavca pred komisijo ni bilo že na zadnji seji komisije za nadzor obveščevalcev konec julija, ko je ta razpravljala o objavi posnetkov pogovorov slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in predstavnice pri arbitražnem sodišču Simone Drenik v hrvaškem tisku, zaradi katerih sta odstopila Sekolec in Drenovikova. Kakšen bo učinek obveščevalne blamaže zunanjega ministrstva na arbitražni postopek pa še ni povsem jasno. Grims je takrat posebej opozoril, da so zunanjega ministra pogrešali.

Z zunanjega ministrstva je v zadnjem delu seje poslancem dogajanje sicer takrat pojasnjevala državna sekretarka Dragoljuba Benčina, po neuradnih podatkih pa je za zaprtimi vrati predvsem priznala, da obveščevalna varnost, o čemer je potekala razprava, ni njeno področje.