Imena nadzornikov državnega holdinga še skrivnost

Virant vidi velike možnosti za kompetentne in neodvisne kandidate za nadzornike holdinga. Rok za predloge 28. januar.

Objavljeno
18. januar 2013 15.06
Posodobljeno
18. januar 2013 15.22
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana - Poslanske skupine so morale mandatno-volilni komisiji do včeraj poslati imena kandidatov za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH), a v državnem zboru predlaganih imen danes še niso hoteli razkriti.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant pa je danes spet izrazil pričakovanje, da bodo predlagani neodvisni in kompetentni kandidati, ki bodo presegli strankarske okvire. Prepričan je, da bo to spoznanje prevladalo pri vseh strankah, »razen morda pri SDS«. SD, ki nasprotuje konceptu holdinga, je sicer že napovedala, da kandidata za nadzorni svet sploh ne bo predlagala.

O izbiri kandidata za nadzornika SDH je danes razpravljal tudi ekonomsko-socialni svet (ESS), ki pa o konkretnih imenih še ni govoril. Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi je pojasnil, da bodo poskušali predlog, ki bi bil sprejemljiv za vse, vladi predlagati prihodnji teden. Tako bi še ulovili zakonski rok, 28. januar. Sindikati so v dvomu, ali bi pri tem sodelovali. Po besedah Posedija so se ves čas zavzemali, da bi bili v nadzornem svetu tudi predstavniki zaposlenih, zakon pa zdaj predvideva le predstavnika ESS, ki sodi v kvoto kandidatov na predlog vlade.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič pa je dejal, da je bilo državno premoženje doslej slabo upravljano, kar ne pomeni le negativnega donosa, ampak slabo vpliva tudi na preostalo gospodarstvo. Zato so sklenili, da bodo pri izbiri imena sledili smernicam OECD. »Člani nadzornega sveta bi morali imeti mednarodne izkušnje,« je dejal Hribar Milič.

Štiri kandidate (od tega enega na predlog ESS) devetčlanskega nadzornega sveta holdinga državnemu zboru predlaga vlada. Minister za delo Andrej Vizjak je povedal, da se postopki izvajajo in da bo vlada imena predlagala v predvidenem roku. Ta se izteče 28. januarja. Do konca meseca mora vlada pripraviti tudi klasifikacijo naložb.