Interesne igre pri izbiri nadzornikov državnega holdinga

Roki za imena se iztekajo. Peter Kraljič: Nihče me ni povabil v nadzorni svet

Objavljeno
15. januar 2013 20.25
sipic/MNENJA/SOBOTNA
Maja Grgič, gospodarstvo, Peter Jančič, notranja politika
Maja Grgič, gospodarstvo, Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Rok, do katerega morajo zakonsko določeni upravičenci državnemu zboru (DZ) predlagati kandidate za nadzorni svet državnega holdinga, se nezadržno izteka, pri tem pa očitno vlada precejšnja zmeda. SD povrhu tega sploh ne namerava sodelovati pri imenovanju teh nadzornikov, zato napoveduje obstrukcijo današnje Komisije za nadzor javnih financ.

Zakonski rok za predložitev imen kandidatov za nadzornike Slovenskega državnega holdinga je 28. januar, že do tega petka pa morajo svoje predloge predstaviti poslanske skupine. Preostale tri člane devetčlanskega nadzornega sveta predlaga vlada plus enega na predlog ekonomsko-socialnega sveta, enega člana pa še Komisija za nadzor javnih financ, kjer ima večino opozicija.

A politična kriza vpliva tudi na to področje. Predsednik državnega zbora Gregor Virant je prejšnji teden parlamentarne stranke pozval k dogovoru, da bi pri izbiri kandidatov presegli strankarske okvire ter upoštevali strokovnost in kompetentnost, a sta SDS in SD predlog zavrnili. Preostale stranke so predlog podprle.

Kraljič za Virantov predlog

V poslanskih skupinah o imenih kandidatov še molčijo. Neuradno pa se kot možen kandidat omenja ekonomist dr. Mojmir Mrak, ki da bi lahko bil sprejemljiv za različne politične opcije. Mraka nam včeraj ni uspelo priklicati. Virant pa je že pred časom kot mogoče ime za nadzornika holdinga izpostavljal Petra Kraljiča. Ta je za Delo včeraj povedal, da vabila za takšno funkcijo ni dobil. Je pa podprl Virantov predlog o upoštevanju strokovnih meril in dodal, da je to edini način, da bi kakšen »pameten kandidat privolil v to funkcijo«.

V SD svojega kandidata sploh ne nameravajo predlagati. Janko Veber (SD) pojasnjuje, da je sam koncept holdinga zgrešen, saj omogoča obsežno privatizacijo državnih podjetij, poleg tega ta trenutek po njegovih besedah nimamo legitimne vlade. V SD še vedno pripravljajo tudi podlage za ustavno presojo zakona o holdingu in pričakujejo, da bo najvišje sodišče v državi izvajanje zakona zadržalo do končne odločitve.

Komisija v izbor kandidata

Vse to namerava SD zdaj izpostaviti tudi na Komisiji za nadzor javnih financ, ki jo bodo nato najverjetneje obstruirali. Komisija, ki jo vodi Alenka Bratušek, bo članom sicer predlagala, da do prihodnjega ponedeljka ponudijo kandidate za člana nadzornega sveta državnega holdinga. Bratuškova se zavzema, da bi komisija pri kandidatih izpolnjevala strokovna merila in dosegla tudi soglasje pri izbiri.

Kdaj bo vlada odločala o svojih kandidatih, na ministrstvu za finance včeraj še niso znali povedati. »Bomo pa spoštovali zakonske roke,« so pojasnili. Neuradno je mogoče slišati, da bi se za položaj nadzornika lahko potegoval državni sekretar na tem ministrstvu Dejan Krušec, vendar po zakonu funkcionarji v izvršilni veji oblasti te naloge ne morejo opravljati.

ESS še nič o imenih

O svojem kandidatu bo v petek razpravljal tudi ekonomsko-socialni svet (ESS). Predsednik sindikata Pergam in predsedujoči ESS Janez Posedi je pojasnil, da se o konkretnih imenih še niso pogovarjali, saj so roki zelo kratki. Posedija je mogoče razumeti, da bi bilo smiselno, da je to nekdo, ki predstavlja delavce.

O vsakem kandidatu posebej

O imenovanju skupaj devetih nadzornikov holdinga bi parlament lahko odločal že na seji, ki se bo začela konec meseca. Državni zbor bo o vsakem kandidatu glasoval posebej, za izvolitev pa bo potrebna podpora absolutne večine poslancev, torej 46 glasov.