SDS z interpelacijo znova maje stolček Kolar Celarčeve

Glasovanje DZ o interpelaciji zoper ministrico za zdravje je pričakovati na septembrski seji DZ.

Objavljeno
07. julij 2017 12.09
Be. B., STA, Ma. F.
Be. B., STA, Ma. F.

Ljubljana − Iz poslanske skupine SDS so kritični do dela ministrice glede priprave zdravstvene reforme, poslovanja zdravstvenih zavodov pa tudi načrtovanega združevanja in ukinjanja javnih zdravstvenih zavodov. Zato so danes v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice Milojke Kolar Celarc.

Glasovanje DZ o interpelaciji je pričakovati na septembrski seji DZ. Ministrica mora na interpelacijo odgovoriti v 30 dneh, so pojasnili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza.

O interpelaciji je na novinarski konferenci spregovorila poslanka SDS Jelka Godec. Med glavnimi razlogi za ponovno interpelacijo proti Kolar Celarčevi je Godčeva navedla soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Kritični so po njenih besedah tudi do priprave predlogov zakonodaje na področju zdravstva. Poudarila je, da te zakonodaje deloma ni. Tista, ki je predlagana, ni usklajena s koalicijo, nekatere rešitve pa so po mnenju zakonodajno-pravne službe v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.

Cerar: Očitno nekomu ni v interesu, da bi procesi zdaj stekli

Premier Miro Cerar bo moral še natančneje prebrati interpelacijo, vendar ministrica zaenkrat uživa njegovo podporo. Kot je predsednik vlade poudaril v Sečovljah, je zadnja interpelacija eden od manevrov, s katerimi se problematizira zadevo, ki gre v pravo smer.

Kot je povedal premier, »je zanimivo, da kjer koli si SMC prizadeva, da bi skupaj s koalicijo premaknila stvari v neko modernizacijo, da bi šli razvojno naprej - pa naj bo to Magna, naj bo to drugi tir, naj bo to zdravstvo -, povsod se najdejo številni pristopi, ki nam postavljajo na tej poti ovire«. Kot je spomnil predsednik vlade, se zdaj v procesu prenove zdravstva, kjer se zadnjih 20 let ni nič pomembnega spremenilo tako v procesih upravljanja kot v postopkih javnih naročil, soočajo z velikimi problemi, ki so se nakopičili v tem času.

»Zato je še toliko bolj pomembno, da smo že v teh slabih treh letih dela te vlade dokazali, da smo kos tem problemom na marsikaterem področju,« je izpostavil Cerar in spomnil, da je ta vlada dokončala gradnjo desetih urgentnih centrov, dosegla opazno pocenitev zdravil, uvedla e-recept in e-naročanje ter namenila izdatna dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih vrst.

»Očitno nekomu ni v interesu, da bi ti procesi zdaj stekli,« je ocenil premier. Spomnil je, da so v proceduri tudi zakoni s področja zdravstva, ki jih je treba sprejeti do jeseni »in očitno nekateri želijo te procese ustaviti, ampak jaz se bom zavzemal, da se ti procesi nadaljujejo«.

Za interpelacijo se skriva nasprotovanje predlaganim zakonom?

Ministrica se je odzvala, da je interpelacija priložnost, da pove, kaj so naredili na področju zdravstva. Prepričana je, da se za interpelacijo skriva nasprotovanje predlaganim zdravstvenim zakonom. Ministrica je v izjavi za javnost nanizala tudi dosežke in delo svoje ekipe. »Sanacijo vodovoda onkološkega inštituta smo končali pred časom in s prihranki, odprli smo deset urgentnih centrov, zagotovljen je bil dodaten denar za opremo bolnišnice Slovenj Gradec,« je naštevala in dodala, da začenjajo novogradnjo oziroma nadomestno gradnjo prostorov oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori, obnavljajo tudi Center za zdravljenje bolezni otrok in mladine v Stični. Omenila je tudi uspeh eReceptov in eNapotnic, spomnila je še, da je za skrajševanje čakalnih dob namenjenih dodatnih 41 milijonov evrov.

V sporočilu, ki so ga naknadno poslali z ministrstva, pa so zapisali, da ministrica interpelacijo SDS uvršča med pritiske, ki jih doživlja vsak dan, in sicer »da bi rušili predloge, s katerimi zdravstvu prinašamo nov denar in urejamo zdravstveni sistem, da bo bolj transparenten«.

V SMC so prav tako ob vložitvi interpelacije opozorili na pritiske in lobije, ki jih doživlja ministrica. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer verjame, da se bodo s koalicijskimi partnerji tudi ob tej interpelaciji pogovorili ter prisluhnili ministrici, ki bo imela priložnost nanizati dosedanje dosežke.

Koaliciji spodletelo pri izboljšanju razmer v zdravstvu

Poslanka SDS je na konferenci dejala, da koaliciji ni uspelo uresničiti naloge, ki si jo je zadala na začetku mandata, tj. izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema. Ključni cilji so bili krepitev javnega zdravstva in zagotavljanje čim boljših pravic državljanom ter jasnejša ločitev pravic med javno in zasebno zdravstveno dejavnostjo.

Interpelacija je po besedah Godčeve napisana že kar nekaj časa, predvsem ob dogajanju na pediatrični kliniki, zadeva pa je nekako dozorela z zakonodajo, ki jo je ministrica pripravljala oziroma je zdaj v proceduri v državnem zboru. »Zadeve so prišle tako daleč, da ministrica kaže, da ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu,« je še ugotavljala poslanka.

NSi napovedala podporo interpelaciji

V koalicijskih Desus in SD glede na težave v zdravstvenem sistemu niso presenečeni nad interpelacijo zoper Kolar Celarčevo, ki jo je vložila SDS. Tudi sami kritik in opozoril pred nakopičenimi težavami ne skrivajo, a bodo že drugo interpelacijo še preučili in se odločili o podpori.

V opoziciji ne varčujejo s kritikami na račun ministrice. Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali v NSi, v Zavezništvu se bodo opredelili, ko jo bodo prebrali. Ne bodo pa je podprli v Levici, ker da jo je napisal zdravniško-zavarovalniški lobi.

Mezek: Ni v interesu zdravstvenega sistema, da bi ostali brez ministra

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek ob danes vloženi interpelaciji zoper zdravstveno ministrico pravi, da je veliko stvari v teku in da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra.

Kot pravi Mezek, ga je interpelacija presenetila. Ministrica oz. ministrstvo pod njenim vodstvom sta zastavila zelo veliko sprememb na področju zakonodaje in tudi sicer. Veliko stvari je v teku in sam ocenjuje, da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra. »Bojim se, da bo to zahtevalo še dodaten čas. Tega pa ministrica potrebuje, da na ključnih področjih opravi delo,« je menil.