Ivo Vajgl na evrovolitve z Desus in Zdus

V ospredju priprava konvencije OZN o pravicah starejših in »ustvarjanje novega ravnovesja med mladimi in starimi.«

Objavljeno
17. februar 2014 17.39
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Maribor - Predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Mateja Kožuh Novak in predsednik Desus Karl Erjavec sta danes z evropskim poslancem Ivom Vajglom podpisala memorandum o programskem sodelovanju na letošnjih evropskih volitvah.

V ospredju programa bo večletna priprava konvencije OZN o starejših, ki bo odprla »vprašanje in odgovornost za dobro počutje in stabilno življenje starejše generacije«.

»Ustvarjanje novega ravnovesja med mlado in staro generacijo bo tema, s katero se bo v prihodnje potrebno ukvarjati tako na evropski kot na svetovni ravni,« je dejal Vajgl. O tem so oktobra lani že razpravljali na posebni konferenci v evropskem parlamentru, ki se jo je udeležil Zdus.

Mateja Kožuh Novakova je dejala, da so doslej za podporo prizadevanjem pri sprejetju konvencije OZN o pravicah starejših obiskali vse slovenske predstavnike v evropskem parlamentu, le Tanja Fajon in Vajgl pa sta jih pri tem »takoj podprla«.

Da je sprejem konvencije OZN o starejših nujen, meni tudi prvak Desusa Karl Erjavec: »podobne dokumente že imajo ženske in otroci, medtem ko so starejši, ki so ogrožena skupina, še vedno brez.«

Po Vajglovem mnenju bi z Desusom in Zdusom lahk dobro sodeloval tudi pri vprašanjih socialnega podjetništva, tehnoloških inovacij in samooskrbe.

Vajgl: Pričakujemo najmanj enega poslanca

Na listi evropskega poslanca Vajgla bodo tudi kandidati Desusa in Zdusa, imen pa za zdaj še niso razkrili.

Pričakuje, da bodo v evropski parlament dobili najmanj enega poslanca, realno pa po njegovem obstajajo možnosti, da dobijo še kakšnega več. O kandidatni listi se bodo še pogovarjali. Na njej bodo zagotovo po štiri kandidatke in kandidati, predvsem pa želi, da bi največ časa namenili dobremu programu.

»Lista bo zelo pisana, ne bo šlo za strankarske ljudi, pač pa tiste, ki so se z minulim delom izkazali na področju boja za varstvo pravic starejših,« je dejal Erjavec.