Izbrisani: seje konec, opozicija preglasovana

Poslanci končali drugo obravnavo zakona o odškodninah. SDS trdi, da je poimenovanje izbrisanih žaljivo za naš narod.

Objavljeno
19. november 2013 21.24
Izbrisani pri Virantu
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana –  Poslanci so potrdili predlog koalicije, po katerem izbrisanim pripada za vsak mesec izbrisa 50 evrov, največja odškodnina, ki bi jo izterjali na sodišču, pa ne sme presegati trikratnika pavšala.

Razprava se je začela z nasprotovanjem samemu izrazu »izbris«. Poslanci SDS so zatrjevali, da je to bil zgolj prenos iz registra stalnega prebivalstva v posebno evidenco. Zaradi tega so predlagali vrsto dopolnil, ki bi odpravila to »žaljivo oznako za slovenski narod«.

Notranji minister Gregor Virant pa je dejal, da je to nesmiselno, saj o izbrisu govorijo že sodbe ustavnega in evropskega sodišča. Za tem so se ponovile že velikokrat slišane razprave o krivdi za izbris in trditve, da bi si izbrisane osebe lahko uredile status, če bi to želele.

Poslanci SDS so predlagali še znižanje odškodnine za mesec izbrisa s 50 na 25 evrov, zmanjšanje višine odškodnine, ki bi jo lahko izterjali od sodišča na 2,5-kratnik, do odškodnine pa naj bi bili upravičeni od dne, ko so vložili prošnjo za ureditev statusa, in ne od izbrisa.

Koalicija je vsa dopolnila SDS zavrnila. Poleg denarne odškodnine so izbrisani upravičeni tudi do drugih oblik pravičnega zadoščenja. V DL in Desusu so se zavzemali za to, da izbrisani ne bi bili ena od prednostnih kategorij za pridobitev neprofitnega stanovanja.

Upravičenci do odškodnine še vedno ne bodo vsi izbrisani, ampak le tisti, ki so že pridobili dovoljenje za stalno prebivanje oziroma državljanstvo, in po novem še okoli 1000 izbrisanih, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, a ga niso dobili, po prenovljeni zakonodaji pa zanj niso zaprosili.

Tretjo obravnavo zakona bodo poslanci opravili v četrtek. Virant je pojasnil, da se s sprejemom zakona mudi.