»Izjemno pomembno partnerstvo«

Novo vodstvo Zdusa: Matejo Kožuh Novak je zamenjal Anton Donko.

Objavljeno
03. julij 2015 21.31
Minister Karl Erjavec predaja dolžnost predsednika Desusa Antonu Donku. V LjubLjani 3.7.2015
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana – Novi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) je Anton Donko, ki je zadnjih šest let preživel na podpredsedniškem mestu te organizacije. Na srečanju s predsednikom Desusa Karlom Erjavcem je dejal, da jih povezujejo enaki pogledi.

Anton Donko je ob nastopu mandata poudaril tri ključne teme: zaščita pravic starejših, skrb za zdravo ter kulturno življenje in medsebojna pomoč. Sodelovanja z Desusom je vesel, saj sta to dva enakovredna partnerja, ki ju zanimajo podobne teme. V svojem mandatu se bo posvetil sodelovanju tudi z drugimi političnimi strankami. Tudi zato si je izbral dva podpredsednika – Vera Pečnik iz celjske pokrajinske zveze bo skrbela za gospodarske odnose, Janez Sušnik iz gorenjske pokrajinske zveze pa za odnose z državo, institucijami in političnimi strankami. Za posamezne projekte bo predsednik sestavil ad hoc skupine.

Obe omenjeni organizaciji se, kot je dejal Erjavec, vsaka na svoj način borita za podobne cilje. Zdus, ki je ena najmočnejših civilnih organizacij in združuje več kot četrt milijona ljudi, poskuša pritiskati na državno oblast. Medtem pa se Desus zanje bori v državnem zboru in vladi. Erjavec je z novim predsednikom Zdus tesno sodeloval že prej: »Gre za izjemno pomembno partnerstvo, imamo enake cilje in poglede.«

Danes sta se pogovarjala o položaju upokojencev, zlasti o usklajevanju pokojnin. Ker je Slovenija lani dosegla 2,6-odstotno gospodarsko rast, se bo uresničila vladna zaveza iz koalicijske pogodbe, da se bodo pokojnine usklajevale. To naj bi se zgodilo januarja 2016, vendar se Erjavec boji, da bo treba do takrat »še kaj postoriti«.

Dotaknila sta se tudi regresa (upokojenci ga bo prejeli v višini 750 evrov), demografskega sklada, ki je ključen za pokojnine, saj dobiva deset odstotkov vseh kupnin iz privatizacije, in dolgotrajne nege starejših, saj jo potrebuje vse več ljudi in zdravstvene reforme. Glede konkretnih vprašanj se bodo dogovarjali sproti.

Erjavec je spregovoril še o tem, da bi morala organizacija združenih narodov sprejeti mednarodno konvencijo za pravice starejših. »V Evropski uniji ta pobuda ni bila prav prijazno sprejeta, razen v Sloveniji.«

Ključen boj za pokojnine

Dr. Mateja Kožuh Novak, po novem nekdanja predsednica Zdusa, upa, da zvezo zapušča v dobrem stanju, in je pohvalila svoje sodelavce in naslednika. »Tudi starejši moramo živeti. Moje priporočilo za naprej je borba za ohranjanje pokojnin in za višje plače mladih,« predlaga. Kar 70 odstotkov upokojencev prejema prenizko pokojnino.

Pri tem opozarja na širši družbeni problem – razslojevanje, ki je bil načrtno ustvarjeno in ga je treba ustaviti. Ključno se ji zdi še sprejeti nov zakon o volitvah v državni zbor, saj da so si stranke uzurpirale poslanske sedeže. Nobenega zakona, ki ga je predlagala civilna družba, v zadnjih desetih letih državni zbor ni sprejel, opisuje. »Edino kritiko, ki jo imajo, je (ne)zadovoljstvo volivcev.« S Karlom Erjavcem so, pravi, sorazmerno dobro sodelovali, saj se je edini zavzel za pokojnine in jasno povedal, da niso dovolj visoke.

Po dveh mandatih vodenja dr. Mateje Kožuh Novak je zbor članov Antona Donka izbral 24. junija. Njeno vodenje je označil za uspešno, saj da je organizacijo iz skorajšnje anonimnosti spremenila v pomembno nevladno organizacijo, ki je družba ne more ignorirati. Zveza pa ji je prejšnji teden podelila naziv častne predsednice.