Izredna seja o pravosodju najbrž v petek

Izredne seje parlamenta po ostrem konfliktu na nenavadni seji odbora za pravosodje ni bilo.

Objavljeno
05. junij 2013 15.19
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Po ostrem konfliktu, ko je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko napovedal celo umik vseh poslancev največje opozicijske stranke iz vseh delovnih teles, danes ni bilo izredne seje državnega zbora o razmerah v pravosodju.

Na njej naj bi poslanci na zahtevo poslancev SDS razpravljali tudi o priporočilu o preverjanju odgovornosti za dogajanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Zapletlo se je, ker bi moral odbor za pravosodje še pred začetkom izredne seje zbora odločiti o prej omenjenih sklepih, ki jih je predlagala SDS, a je predsednik Branko Grims (SDS) včeraj zvečer sejo prekinil pred odločanjem, danes dopoldan pa poslance na nadaljevanje seje povabil v sredo naslednji teden.

Podpredsednik Aljoša Jerič (PS) je dopoldan zato sam sklical isto sejo odbora, kar pa podpredsedniki mimo predsednikov praviloma ne smejo storiti. O Jeričevi seji formalno vsi poslanci niti obveščeni niso bili.

Podpredsednica po televiziji opazila »sejo«

V poslanski skupini SLS je denimo druga podpredsednica odbora za pravosodje Jasmina Opec  opazila, da se nekaj dogaja, ker je dogajanje neposredno prenašala javna televizija.

Na sejo, ki jo je Jerič sklical mimo Grimsa, je Grims prišel in je zato takoj prišlo do ostrega konflikta med vladno koalicijo (PS in SD) in SDS. Grims je denimo povedal, da preverja tudi, ali ne bi kazensko ovadil Jeriča zaradi zlorabe pooblastil, a hkrati pripomnil, da to težko stori, ker vabila, s katerim bi zlorabo lahko dokazal, nima.

Jože Tanko pa je zahteval pojasnila, kako so strokovne službe sploh lahko omogočile začetek seje mimo formalnih pooblastil za sklicevanje.

Vabilo za sejo odbora je bilo uradno objavljeno precej po začetku seje. Po kakšni uri prerekanja, ko bi se že morala začeti izredna seja državnega zbora, so se poslanci razšli z različnimi ocenami, ali je to sploh bila seja odbora za pravosodje ali ne, predsednik zbora Janko Veber (SD) pa je razglasil, da izredne seje parlamenta ne bo, ker odbor še ni končal svojega dela.

Po večurnih posvetih vodij poslanskih skupin z Vebrom za zaprtimi vrati je ta povedal, da so se dogovorili, da bo seja odbora za pravosodje v petek in najbrž takoj tudi še izredna seja parlamenta.

Kakšna bo usoda uslužbenke?

Kot je pojasnil Veber, se mora zbor sestati najkasneje v soboto. Ali se bo to tudi zgodilo, pa ni povsem jasno, ker SDS, kot je povzel Veber, vztraja, da mora vodstvo zbora ukrepati proti strokovni sodelavki odbora, ki je mimo predsednika, ki je bil v službi, na zahtevo podpredsednika sklicevala sejo odbora.

Veber je povedal, da je ta zahteva zanj nesprejemljiva, ker je uslužbenka v tem primeru žrtev političnih nesoglasij med poslanci in ocenil, da je narobe ravnal Grims, ki je nadaljevanje seje sklical šele za naslednji teden, kar bi onemogočilo pravočasno izvedbo izredne seje, pa tudi podpredsednik Jerič, ki je sejo sklical  mimo predsednika Grimsa.

Predsednik odbora Grims je, ko smo preverjali, ali res pogojuje sklic seje s prerazporeditvijo uslužbenke, dejal: »To si je Veber izmislil«. Vabilo za sejo odbora za petek je Grims že pripravil, a ga uradno še ne more vnesti v sistem, ker so vsi termini zasedeni.

Kot je povedal, upa, da bo katera od drugih že sklicanih komisij odpovedana ali pa da bo zelo kratka, za kar je dobil neuradno zagotovilo. Prerazporeditev uslužbenke ni pogoj za sejo, je pa prerazporeditev Grims res formalno predlagal, ker pričakuje, da bodo pri delu odbora sodelovali takšni strokovni sodelavci, ki predsedniku pomagajo.