Jakič: Napad na Sirijo bi obžalovali

Slovenija podpira ruska prizadevanja za politično rešitev krize. Azerbajdžancem povabilo k sodelovanju v privatizaciji.

Objavljeno
03. september 2013 22.40
Prva menjava častne straže pred predsedniško palačo 24.6.2013 Ljubljana Slovenija
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Slovenski minister za obrambo Roman Jakič je končal prvi uradni obisk v Rusiji, kjer se je z ruskim kolegom generalom Sergejem Šojgujem pogovarjal o vojaškem ter vojaškotehničnem sodelovanju in seveda krizi v Siriji.

Predstavniki Rusije so zdaj zaposleni predvsem s krizo v Siriji in tudi Šojgu je srečanje z Jakičem začel prav z vabilom k izmenjavi stališč do tega vprašanja. Rusija je ena glavnih sirskih zaveznic, zato je sprožila odločno diplomatsko ofenzivo, v kateri vzbuja dvom o ameriških dokazih za to, da so napad s sarinom izvedle enote sirske vojske, in opozarja na nezakonitost morebitnega ameriškega vojaškega posredovanja.

»Glede Sirije sem ponovil že izraženo slovensko stališče, v skladu s katerim nasprotujemo uporabi kemičnega orožja, obžalovali pa bi kakršenkoli napad na Sirijo. Želimo si poročila inšpektorjev OZN, resolucijo VS OZN in podpiramo vsa prizadevanja za politično rešitev krize. Tudi ruska,« je Roman Jakič v telefonskem pogovoru odgovoril na vprašanje, ali je slovensko stališče glede Sirije podobno ruskemu.

Ruskega kolega je povabil k častnemu pokroviteljstvu prihodnje slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, ki se časovno ujema s 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, Šojgu pa se mu je zahvalil za slovensko ohranjanje spomina na ruske žrtve prve in druge svetovne vojne. Slovensko stran je povabil, naj se prihodnje leto udeleži velikega orožarskega sejma v Nižnem Tagilu, tretje konference o evropski varnosti v Moskvi in tankovskega biatlona.

Kritike obiska v Azerbajdžanu

O vojaškotehničnem sodelovanju, vojaškem usposabljanju in sodelovanju v mirovnih operacijah se je Jakič pogovarjal tudi med obiskom v Azerbajdžanu, kjer se je srečal z azerbajdžanskim kolegom in ministrom za izredne razmere, skupaj z gospodarskim ministrom Stankom Stepišnikom in županom Ljubljane Zoranom Jankovićem pa se je udeležil tudi sestanka pri azerbajdžanskem predsedniku Ilhamu Alijevu, o katerem smo že med obiskom nekdanjega slovenskega premiera Janeza Janše zapisali, da so ga pri Projektu za spremljanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP) označili za »najbolj skorumpiranega politika na svetu«.

Ker je sestanek pri Alijevu vodil kar Janković, kar je razvidno iz tiskovnega sporočila, je bilo v Sloveniji slišati precej kritik obiska.

»Srečanje je gostil Azerbajdžan, ki je zato organiziral tudi skupna srečanja. Eno od teh je bil sestanek pri Alijevu in sedežni red so določili oni. Poskrbeli pa so tudi za tiskovno sporočilo. Mislim, da je bolj kot to, kdo je kje sedel, pomembno, da smo v Azerbajdžan vsi prišli z namenom utrjevanja dvostranskega sodelovanja na lokalni in državni ravni. Med drugim sva s Stepišnikom predstavila, katerih 15 podjetij je na seznamu vlade za privatizacijo, in azerbajdžanske kolege povabila k sodelovanju v slovenskih naložbah,« je na kritike odgovoril Jakič.