Jaklič ne izpolnjuje pogojev za sodnika ESČP, sprožil je spor

Ministrstvo zavrnilo kandidaturo za evropskega sodnika predavatelju na Harvardu Klemnu Jakliču, prijavil se je tudi Virant.

Objavljeno
03. april 2015 23.31
bsa/pravica
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Ker je pravosodno ministrstvo zavrnilo kandidaturo predavatelja na Harvardu ddr. Klemena Jakliča, ki se poteguje za mesto sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), se je kandidacijski postopek za izbiro sodnika iz naše države zavlekel.

Jaklič je namreč sprožil upravni spor in na ministrstvu za pravosodje čakajo na odločitev upravnega sodišča. Njegovo kandidaturo so zavrnili, ker ne izpolnjuje dveh z zakonom določenih formalnih pogojev: nima pravniškega državnega izpita in še ni star 40 let; bo 6. avgusta letos.

Drugi krog

Gre sicer za drugi razpis, saj se je po prvem predsednik države Borut Pahor avgusta lani odločil, da nobenega od takrat prijavljenih sedmih kandidatov ne predlaga državnemu zboru v izvolitev kljub temu, da so vsi dobili pozitivno mnenje tako sodnega sveta kot vlade. Zaradi takšne odločitve je nekaj časa potekala intenzivna komunikacija med Pahorjevim uradom in pravosodnim ministrstvom. To je namreč menilo, da je predsednik države presegel svoja pooblastila in da bi moral predlog kandidatov, kot določa zakon, poslati državnemu zboru, ki ima v postopku izbire sodnikov za mednarodna sodišča končno besedo. Na poslancih namreč je, da kandidate izvolijo ali ne izvolijo.

Nekaj novih imen

Na razpis se je tokrat poleg Jakliča prijavilo še deset kandidatov in ena kandidatka. Kandidaturo je vnovič vložila Ana Vilfan Vospernik, pravna sodelavka na ESČP. Ker ni nobene druge kandidatke, Pahor njene kandidature ne bo mogel spregledati, saj mora v državni zbor poslati imena treh kandidatov, od katerih mora biti vsaj ena ženska. Kandidaturo so še enkrat vložili tudi vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, nekdanji direktor direktorata za mednarodno pravo in zaščito državljanov na zunanjem ministrstvu dr. Andraž Zidar, generalni državni pravobranilec dr. Boštjan Tratar, državni pravobranilec Lucijan Bembič in dr. Rok Lampe. Na novo pa se za mesto sodnika ESČP s sedežem v Strasbourgu potegujejo nekdanji minister in predsednik državnega zbora dr. Gregor Virant, odvetnik dr. Marko Bošnjak ter predavatelja z evropske pravne fakultete v Novi Gorici dr. Marko Starman in dr. Slobodan Dujić.

Sedanjemu sodniku iz naše države dr. Boštjanu M. Zupančiču mandat poteče oktobra letos. O kandidatih državni zbor odloča s tajnim glasovanjem (46 glasov), končno besedo pri izbiri pa ima parlamentarna skupščina Sveta Evrope, ki izmed treh kandidatov imenuje enega.