Janković: Na kongres PS pridem ali kot član ali kot kandidat za predsednika

Tožilstvo je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložilo obtožnico zaradi poslov Mercatorja v Nišu.

Objavljeno
07. april 2014 13.38
Posodobljeno
07. april 2014 13.38
jankovič
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana - Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković ne razkriva, ali utegne kandidaturo za predsednika PS umakniti ali ne. Zagotavlja pa, da bo na kongres nedvomno prišel kot član stranke.

Največja vladna stranka je kongres načrtovala že za 19. oktobra lani, a ga je odložila na čas pred parlamentarnimi volitvami. Kandidaturo sta namreč vložila tako Janković kot premierka in aktualna vodja PS Alenka Bratušek.

Tako Janković kot Bratuškova sta se v minulih dneh zdaj zavzela za to, da bi bil kongres stranke čim prej. Možen je že pred evropskimi volitvami.

Bratuškova pa je napovedala tudi, da bo zahtevala v DZ glasovanje o zaupnici. Janković pričakuje, da bo zaupnico dobila, ob čemer zagotavlja, da se s poslanci PS v tem primeru ne bo sestajal, saj da je to njihova stvar.

Je bil pa Janković danes vnovič oster do notranjega ministra in prvaka DL Gregorja Viranta. Janković je namreč prepričan, da je Virant lagal glede nakupa letalskih vozovnic, tisti, ki laže, pa po njegovih besedah ne more biti notranji minister.

Pričakuje tudi, da bo v tem mesecu postal javen tonski zapis zaslišanja Viranta pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Po njegovem mnenju se bo prej ali slej pokazalo, da so imeli nekdanji člani vodstva KPK pri obravnavi posameznih preiskovancev dvojna merila.

Če bo tonski zapis dokazal, da je Virant lagal, bo Janković predlagal, da ministra še enkrat interpelirajo.

Virant je namreč minuli teden uspešno prestal interpelacijo v DZ, za njegovo razrešitev pa so glasovali tudi štirje poslanci PS. Večina poslancev PS je sicer glasovanje obsturirala. Janković je s takšnim glasovanjem zadovoljen.