Janković ostaja v tekmi za vodenje PS

Alenka Bratušek: Ob dobrem delu nimam razloga, da dvignem roke. Župan: Kandidaturo mi lahko preprečijo le z aretacijo.

Objavljeno
14. april 2014 08.31
Posodobljeno
14. april 2014 09.00
Bratušek Janković
Z. P.,notranja politika, S.F, Kočevje,  Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Z. P.,notranja politika, S.F, Kočevje, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Premierka Alenka Bratušek in ljubljanski župan Zoran Janković sta danes potrdila, da sta še kandidata za predsednika Pozitivne Slovenije. Kandidata imata sicer možnost kandidaturo umakniti še na samem kongresu, ki bo 25. aprila na Brdu pri Kranju.

Ljubljanski župan in ustanovitelj PS Janković je na novinarski konferenci nastopil odločno: »Mojo kandidaturo lahko preprečijo le z aretacijo na dan kongresa.« Pri kandidaturi pa »ne gre za tekmo z Bratuškovo, možno je imeti predsednico vlade in župana Ljubljane«.

Za vodenje stranke se je odločil zato, »ker želim državi dobro, to pa je mogoče le, če se bo izvajal program«, ki so ga v PS pripravili na konresu leta 2011. PS, kot je dejal, »želi vrniti h koreninam«.

»Padec vlade ni moja odgovornost«

Odgovornosti za morebiten padec vlade ne bo prevzel. Te napovedi se zadnje čase potencirajo, je dodal, a po njegovi oceni gre le za poskus vplivanja na člane in članice PS. Po Jankovićevem mnenju se druge stranke preveč vtikajo v PS. »Razni preračunljivci« naj skrbijo za svoje stranke, je dejal.

Jankovićeva kampanja ne bo potekala na terenu, ampak bo članom poslal pismo, kjer bo pojasnil razlike med njim in Bratuškovo.

Potem ko je zapustil vodenje PS, se v delo stranke ni vpletal, je dejal. »Bil sem državotvoren«. In še: »V enem letu so me le enkrat vprašali za nasvet, pri kriznem davku.«

»Vidimo se na kongresu 25. aprila,« je sklenil novinarsko konferenco.

Ljubljanski župan je bil doslej o kandidaturi skrivnosten; poudarjal je, da bo na kongresu nastopil kot član ali kot kandidat za predsednika stranke.

Bratušek: Neresno bi bilo, če bi kar dvignila roke

Na vprašanja, kaj lahko prinese kongres stranke in kakšne bodo posledice, je Bratuškova v Kočevju danes jasno povedala, da ne bo ugibala. V primeru, da pa bi Janković zmagal, je dejala le: »Težko si predstavljam voditi vlado, če me lastna stranka pri tem ne podpira.«

Opozorila je še, da vsi rezultati kažejo, da ta vlada dela dobro, saj to kažejo makroekonomski rezultati, obrestna mera, napoved gospodarskih aktivnosti, prav tako pa tudi mednarodne institucije ugotavljajo, da se je stanje v naši državi bistveno popravilo. Zato Bratuškova v povezavi z zadnjim dogajanjem z Jankovićem pravi: »In ob vsem tem nimam razloga, da dvignem roke.«

Potem ko je izvršni odbor stranke v četrtek določil, da bodo izpeljali kongres 25. aprila, so sprejeli tudi odločitev, da morata oba dosedanja kandidata z neizvedenega kongresa oktobra lani organom stranke v treh dneh sporočiti, ali se nameravata še potegovati za predsedniški položaj.

Glasovanje na kongresu bo tajno; da bi preprečili »uvoz« novih članov v zadnjem trenutku, pa vsi tisti, ki se bodo v stranko včlanili po ponedeljku, volilne pravice ne bodo imeli.