Janković pred kongresom PS igra na zmago

Ustanovitelj stranke poudarja, da »ne gre za dvoboj Alenka : Zoran«.

Objavljeno
22. april 2014 15.35
MOL, Zoran Janković
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si
An. B., notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Zoran Janković se danes na tiskovni konferenci pred petkovim kongresom PS še ni dokončno opredelil glede svoje kandidature. Je pa v vseh odgovorih nakazal, da ideje o kandidaturi za predsednika PS proti Alenki Bratušek ne bo opustil. Na vprašanje, ali na kongresu PS pričakuje zmago, odgovarja: »Tudi kadar igram tenis s prvakom, igram na zmago.«

Kot je dejal, so ga v zadnjih dneh k umiku kandidature pozvali celo številni ugledni posamezniki, kot so Milan Goslar, Rajko Kenda, Lojze Ude, ki so ga sicer leta 2011 nagovarjali za nastop na parlamentarnih volitvah. To je označil za organizirano kampanjo, ki na njegovo odločitev ne bo imela vpliva.

Različni pogledi na vodenje

Zavrnil je tudi svarila koalicijskih partnerjev, da bo v primeru njegove zmage na kongresu znova prišla na oblast vlada Janeza Janše. Meni, da gre le za strah koalicijskih partnerjev pred predčasnimi volivami. Znova je ponovil tezo, da ima stranka lahko predsednika stranke in predsednico vlade, saj da si sam ne želi v vlado. Zakaj si znova želi prevzeti stranko, bo natančno pojasnil na kongresu. Bratuškovi priznava, da je prinesla mir in bila zelo uspešna v EU, zato ne vidi razloga, da vlada ne bi obstala.

»Ne gre za dvoboj Zoran : Alenka ampak za vračanje k strankarskim koreninam, ki smo jih zapisali v programu.« V tej luči je omenil realiziranje drugega tira, tretje razvojne osi, kritiziral ustanovitev slabe banke in »šlampast« nepremičninski davek.

Janković je sporočil tudi, da s politiko trenutne vlade ni imel nobene zveze, za nasvet da so ga vprašali le enkrat. Poudaril je tudi, da se z Bratuškovo dobro razumeta, a imata različne poglede na vodenje stranke in države. Zavrnil je namigovanja, da bi za predsednika stranke kandidiral le zato, da bi si popravil osebno finančno situacijo.

Janković na EU volitvah podpira Mencingerja

Janković je danes izrazil tudi podporo nosilcu liste PS za evropske volitve Jožetu Mencingerju, ki da se mu zdi zelo dober kandidat. Med delom članstva PS so v teh dneh zakrožila tudi SMS-sporočila za brezplačni prevoz na petkov kongres. Janković pravi, da ni pobudnik te akcije in zanjo niti ne ve. Poudaril pa je, da interna pravila stranke določajo brezplačen prevoz na kongres.