Janković še vedno trdno v sedlu

 Janković še ima podporo poslancev in svetnikov – Uhan: Stranka bi brez Jankovića težko preživela.

Objavljeno
24. maj 2012 12.02
Tina Kristan, notranja politika
Tina Kristan, notranja politika
Ljubljana – V zadnjih dneh se obtožbe proti Zoranu Jankoviću kar vrstijo. Bo ljubljanski župan in predsednik največje parlamentarne stranke kljub temu politično preživel?

Prvič: zaupni dokument davčne uprave, ki opisuje tok denarja od graditelja Stožic v podjetje KLM, kjer je eden izmed lastnikov tudi Zoran Janković, je pred dnevi prišel v javnost. V njem je zapisano, da obstaja sum kaznivih dejanj. Drugič, nekaj dni pozneje se je razkrilo, da je sodišče zaradi poslov, povezanih z nakupom zemljišča za Mercator center v Nišu, proti njemu pravnomočno uvedlo preiskavo zaradi domnevne zlorabe položaja. Tretjič, še pred tem je upravni nadzor ministrstva za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar, ugotovil, da je Javni zavod Lekarna Ljubljana prikazoval premajhen obseg prodaje zdravil na recept in brez recepta ter previsoke prihodke iz tržnih dejavnosti, kar mu je omogočilo, da je v proračun Mestne občine Ljubljana (MOL) nakazoval več sredstev, kot je dovoljeno. Včeraj pa je minister Gantar še zatrdil, da so prejeli pismo odvetniške pisarne, v katerem ta pričakuje prekinitev postopka upravnega nadzora nad Lekarno Ljubljana, omenja pa tudi možnost tožbe.

Po nizu medijskih razkritjih v zadnjih dneh se že postavlja vprašanje, ali lahko Janković ta pritisk – tudi če gre le za politično gonjo, kot trdi sam – preživi. Odgovor je precej odvisen od podpore znotraj stranke, poslanske skupine in svetniške liste.

Seje poslanske skupine se je včeraj udeležil tudi Janković, a po besedah vodje Janija Möderndorferja, ki je tudi ljubljanski svetnik, ni bilo na njej izrečenega niti najmanjšega pomisleka o tem, da Janković ne bi bil več primeren za predsednika Pozitivne Slovenije. Trdi, da ima še vedno popolno podporo poslancev in tudi svetnikov. To je zatrdil tudi Sašo Rink, član Liste Zorana Jankovića v ljubljanskem mestnem svetu. Po njegovem mnenju je v tem trenutku predstavljenih bistveno premalo dejstev, da bi lahko kakorkoli komentiral, zato »počakajmo na odločbo sodišča«. »Pustimo državnim organom, da naredijo svoje,« pa dogajanje okoli predsednika Pozitivne Slovenije komentira poslanka Maša Kociper.

Janković, kot so nam zatrdili včeraj, ne razmišlja o odstopu ne z mesta župana ne s funkcije predsednika stranke. Odstopil bo, kot je že povedal, ko mu bodo dokazane nepravilnosti. Kljub temu že krožijo ugibanja, ali lahko največja opozicijska stranka, ki je trenutno po raziskavah javnega mnenja celo najmočnejša v državi, preživi tudi brez Jankovića.

Po besedah Sama Uhana, profesorja s fakultete za družbene vede, je PS stranka, ki je močno povezana s predsednikom, tako kot tudi SDS in SD. »Odhod prvega moža, sploh v kontekstu takšnih pritiskov, pomeni katastrofo,« pravi Uhan; v stranki, ki se šele oblikuje, bi bile posledice odstopa predsednika še usodnejše. Mol zavrača očitke

MOL se je včeraj odzvala na poročanje medijev, da je v času županovanja Zorana Jankovića s sprejetjem prostorskega načrta spremenila namembnost zemljišča, ki je v lasti podjetja Baza Dante, Zapisali so, da je to zemljišče le del večjega območja urejanja, za katerega je bila že leta 2002 predlagana sprememba namembnosti. MOL predkupne pravice na zemljišču ni uveljavljala, ker delež, ki ga na tej parceli že ima, zadostuje za izvedbo potrebne infrastrukture.