Janković: Upoštevali bomo priporočila računskega sodišča

Sodišče ugotovilo nepravilnosti pri naročanju - za več kot 100 milijonov evrov poslov niso izvedli preko javnih naročil.

Objavljeno
06. avgust 2013 16.06
Zoran Janković prihaja na sodišče. Ljubljana, 02. 07. 2013
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković zatrjuje, da bodo upoštevali priporočila iz revizije računskega sodišča glede Lekarne Ljubljana, ki se nanašajo na nepravilnosti pri amortizacijah in plačilu farmacevtom za mentorsko delo. Glede postopkov naročanja zdravil in glede LL Grosista pa ne bodo ukrepali, saj računsko sodišče ni zahtevalo nobenih ukrepov.

Janković je na današnji novinarski konferenci dejal, da jim je računsko sodišče dalo 90 dni časa, da po priporočilu odpravi nepravilnosti samo na dveh točkah - pri poplačilu plač in obračunu amortizacije. To bodo, kot je napovedal, tudi storili.

Računsko sodišče je sicer ugotovilo tudi nepravilnosti pri naročanju, saj za več kot 100 milijonov evrov poslov niso izvedli preko javnih naročil, ter da LL Grosist ni bil ustanovljen v skladu z zakonom. A v revizijskem poročilu računsko sodišče ni naložilo, da bi morali izpeljati nov postopek za naročanje zdravil in karkoli narediti z LL Grosistom, je pojasnil Janković.

Kršitev predpisov o javnem naročanju

Lekarna Ljubljana si je namreč nedavno prislužila negativno mnenje računskega sodišča. Največji očitek je kršitev predpisov o javnem naročanju, saj da je zavod pri podjetju LL Grosist, katerega večinski lastnik je, kupil za najmanj 101.471.575 evrov zdravil in medicinskih pripomočkov mimo javnih naročil.

Sodišče je sicer pri poslovanju Lekarne Ljubljana v letu 2011 ugotovilo več drugih nepravilnosti. Med drugim je napačno obračunavala amortizacijo, zaradi česar so izkazovali nižji dobiček ter prenizko obračunali davek od dohodkov pravnih oseb. Nepravilnosti so nastale tudi pri razmejitvi nekaterih prihodkov in odhodkov na dejavnost javne službe in tržno dejavnost.

Nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič, ki je zavod vodil v času opravljanja revizije, je poročilo označil za sramoto računskega sodišča ter dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo.

O poročilu bo na seji, ki naj bi bila predvidoma po dopustih, razpravljal tudi svet Lekarne Ljubljana.