Janković v pismu Pahorju: Alternativa obstaja

»Dokler se karte mešajo le med vami in Janšo, za tretjega ni prostora. Tudi na račun državljanov.«

Objavljeno
23. november 2012 16.35
NK PS
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je danes poslal pismo Borutu Pahorju. V njem je napisal, da je Pahor v včerajšnjem predvolilnem soočenju napačno dejal, da v Sloveniji sedanji vladi ni alternative.

Janković pravi, da to ostro zavrača, saj je PS s svojim programom na lanskih volitvah zmagala in sestavila koalicijo, ki jo je sestavljala tudi Pahorjeva stranka SD. Zaradi »drugačne politične odločitve, ki pa se je do danes izkazala za napačno in škodljivo za Slovenijo, so nekateri to pogodbo takrat zavrgli,« pravi Janković v pismu, ki je naslovljeno tudi na Gregorja Viranta, Karla Erjavca in Igorja Lukšiča.

Vodja PS meni, da so bile obljube in privlačnost Janeza Janša premočan magnet napram resnemu in ambicioznemu načrtu dela, ki so ga oni zastavili v svoji koalicijski pogodbi. »Premise iz te pogodbe so še vedno aktualne, alternativa sedanji neuspešni vladi pa tako še vedno obstaja in je odvisna od dogovora štirih oseb. Nič več od tega,« pravi.

»Odkar slovenske vlade od leta 2004 izmenično vodita Janez Janša in vi, je Slovenija iz zgledne države "nove" Evrope postala bolnik "cele" Evrope. To je objektivno dejstvo,« pravi Janković, ki meni, da je to razlog zakaj Pahor in Janša govorita, da ni alternative. 

» Dokler se karte mešajo le med vama, za tretjega ni prostora. In tudi za ceno, da so v tej igri vajinega pokra na koncu na izgubi državljani. Vse, ki smo v državni politiki krajši čas in v njej nimamo tako globokih korenin, poskušata iz nje izriniti. In pri tem cilj posvečuje sredstva in zanemarja moralni vidik vladanja«.

Janković meni tudi, da Pahor s podporo aktualni vladi podpira tudi vse, kar ta vlada trenutno dela.

»S to vlado podpirate vse to, gospod Pahor in če trdite, da tej koaliciji, vladi in tej politiki ni alternative, potem ste del naštetega tudi vi sami. S tem pa ne dopuščate niti možnosti, da bi alternativa lahko bila v sodelovanju vaše stranke SD, stranke Državljanske liste, ki vas na volitvah podpira in DESUS-a, ki podpira predsednika dr. Danila Türka. Alternativa torej obstaja, večje vprašanje pa je, ali si jo vi in gospod Janez Janša tudi želita,« zaključuje Janković.