Janković: »Z Alenko Bratušek se dobro razumem«

O stikih z Janezom Janšo v zadnjem letu je povedal, da ga je ta enkrat poklical.  O vlogi pri stomilijonskem posojilu za Stožice pa, da je ni imel.

Objavljeno
16. april 2014 15.35
Bratušek Janković
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − »Imajo pravico do svojega mnenja, nimajo pa se pravice vtikati v stranko Pozitivna Slovenija. Tudi mi se ne vtikamo v druge. Si predstavljate, da bi jaz začel hoditi po Državljanski listi in bi tam govoril, ker je vaš minister, predsednik stranke, lagal glede letalskih kart, ga zamenjajte, drugače bomo šli iz koalicije,« je Zoran Janković po zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo o bančni luknji odgovarjal na vprašanje novinarjev, kaj meni o napovedih koalicijskih strank, da njegova morebitna izvolitev za predsednika PS prihodnji teden pomeni konec koalicije in vlade.

Dodal je, da je to tudi pritisk na člane PS, da bi se drugače odločili, kot bi se sicer.

Ne bo šel v vlado in ne v koalicijo

Na vprašanje, ali ima po zmagi na kongresu namen sestaviti svojo vlado, je odgovoril: »Verjamem, da bomo imeli predsednico vlade, župana glavnega mesta in nekoga, ki bo vodil stranko.« Dodal je še vprašanje: »Ali si vi predstavljate, da bi šel jaz v to vlado?« Podobno je povedal tudi o koalicijskih povezavah, ki si jih želi: »Jaz ne bom sodeloval v nobeni koaliciji. Saj drugi nočejo sodelovati z mano.« O napovedi premierke, da bo odstopila, če bo Janković izvoljen za predsednika stranke, je dejal: »Jaz se z Alenko Bratušek dobro razumem. Ne gre za tekmo, gre za koncept razvoja te države in za njene izjave velja enako kot za druge. Vsak za svoje odgovarja, jaz sem v svojih izjavah zelo jasen.«

Opozoril je, da je PS v svoj program zapisala, kaj bo naredila, in sam ne želi sodelovati, če ne vidi, da se to realizira, in kot konkretne projekte, ki jih vlade ne izvršuje, navedel drugi tir železnice, tretjo razvojno os, garancijo za rudnik v Hrastniku, ki bi lahko delal še 25 let, kot fiasko pa nepremičninski davek, ki je sicer potreben, a je bil slabo pripravljen.

Za drugačno vlado z isto premierko

V možnost, da bodo posledica njegove izvolitve za predsednika PS predčasne volitve, Janković ne verjame. Zanj je to šele "četrta možnost" Dejal je, da ima stranka odgovornost do države še leto dni, ko bi morala strokovna vlada delati na konkretnih projektih, povedati, kaj se bo naredilo, kdaj se bo začelo, da bodo ljudje čutili. Sicer bo čez leto, je ocenil Janković, »največ odgovornosti na PS in tu ne bom sodeloval«. 

Na vprašanje, ali je torej za zamenjavo vlade, je odgovoril, da se zavzema za strokovno vlado, ki jo bo vodila Alenka Bratušek.

O stikih s predsednikom SDS Janezom Janšo v zadnjem letu je povedal, da sta komunicirala enkrat samkrat, ko je javna televizija pred časom oba povabila na pogovor o ugotovitvah KPK: »Enkrat me je poklical, ne, to je bilo zaradi tiste oddaje, ne, ko sem jaz šel, on pa ni šel.«

Nekoliko nenačrtovan obisk

Po izjavah številnim novinarjem po koncu seje preiskovalne komisije je Janković nekoliko nenačrtovano odšel v poslansko skupino PS. Na vprašanje novinarja, ali bo obiskal poslance PS, je namreč Braneta Goluboviča, ki je podpredsednik preiskovalne komisije, ki preverja morebitne zlorabe v bankah, in je pogovor z novinarji poslušal, vprašal, ali ga v prostore poslanske skupine PS povabi in ko je ta pritrdil, je Janković tudi novinarjem o obisku odgovoril pritrdilno.