Janković želi biti znova župan

Njegova kandidatura bo, kot je dejal, odvisna od sodelavcev, ljudi v stranki in volivcev.

Objavljeno
09. maj 2014 11.25
Posodobljeno
09. maj 2014 11.25
Zoran Janković
Luka Jakše, Ljubljana
Luka Jakše, Ljubljana
Ljubljana – Ljubljanski župan in predsednik PS Zoran Janković si je za odločitev, ali bo spet kandidiral za župana, kupil še nekaj časa. Na slavnostni seji mestnega sveta je dejal, da je njegova želja biti župan, odločitev pa je »odvisna od dogovora s sodelavci na občini ter v stranki«.

Ob prazniku mesta Ljubljane je Janković večino govora namenil aktualnim političnim razmeram in spet zatrdil, da ni zrušil vlade Alenke Bratušek, ampak so to naredili tisti, ki so to hoteli. Poleg tega je zanikal, da bi za predsednika stranke kandidiral zaradi svojega ega ali za pomoč družinskemu proračunu ali pa da bi se lažje branil pred preiskovalnimi organi. »Nihče ni pomislil, da sledim svoji viziji, svojemu idealu,« je povedal.

Čeprav je spet okrcal gospodarsko politiko odhajajoče vlade ter navedel tri ključne korake za izboljšanje ekonomskega stanja (pustiti izvoznikom, da v miru delajo, povečanje državnih investicij in zmanjševanje javnega sektorja le tam, kjer je to mogoče), naj bi bila njegova ambicija še tretjič (oziroma četrtič) postati ljubljanski župan.

Za Jankovića naj bi veljalo, da je mož beseda, zato je svojo zadrego, zakaj svoje dokončne odločitve o kandidaturi za župana ni razglasil na obljubljeni dan, skril za skope izjave. Razloge za to verjetno lahko iščemo v politični preračunljivosti. Pred njim sta dve dilemi. Prva je povezana z datumoma predčasnih državnozborskih in lokalnih volitev. Druga pa, v kakšni funkciji naj pelje PS na volitve: s ponovno kandidaturo za poslanca, čigar mesto v parlamentu je po prejšnjih volitvah že zavrnil, ali kot obraz liste in kandidat za mandatarja. Če mu zaradi volilnega rezultata spet ne bi uspelo sestaviti vlade, bi še vedno lahko kandidiral za župana.

V svojem govoru je Janković tudi poudaril, da je, ko je bil na vrhu Mercatorja, verjel v slogan Najboljši sosed in da tudi zdaj verjame, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Verjame pa tudi, »da je Slovenija lahko najboljša družba na svetu«, kar bi lahko razumeli, da ga vendarle spet vleče v državno politiko. Na vprašanje o tem, kdaj se bo dokončno odločil o kandidaturi, je odgovoril, da čaka, kaj se bo zgodilo.