Bojan Dobovšek notranji minister, Veber obrambni?

Mandatar Miro Cerar opravlja razgovore z morebitnimi kandidati za vodenje posameznih resorjev.

Objavljeno
28. avgust 2014 18.38
uho/Janko Veber
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, An. B., notranja politika

Ljubljana − Potem ko so bodoči koalicijski partnerji SMC, Desus in SD včeraj uskladili koalicijsko pogodbo, se morajo zdaj dogovoriti še o imenih ministrov. Ta bodo znana predvidoma v torek, ko naj bi tudi parafirali koalicijski sporazum.

Predsedujoči SD Dejan Židan je potrdil, da se mandatar Miro Cerar danes pogovarja z nekaterimi morebitnimi ministrskimi kandidati. S preostalimi se bo srečal prihodnji torek.

SD trije ministri

Socialni demokrati so se s koalicijskima partnericama menda že uskladili, da jim pripadajo trije resorji. Židan bi že tretjič vodil kmetijski resor, poslanec in podpredsednik DZ Janko Veber obrambnega, Anjka Kopač Mrak pa bo najverjetneje nadaljevala ministrovanje na področju dela, družine in socialnih zadev.

Veber je po pogovoru s Cerarjem dejal, da verjame, da bi lahko postal novi minister za obrambo. »Imela sva zelo odkrit pogovor in stopnja medsebojnega zaupanja je kar visoka,« je povedal medijem, poroča STA. S Cerarjem se bo znova sestal v sredo, do torka pa bo v pisni obliki pripravil gradivo, ki bo tudi priprava za zaslišanje, ki ga kot morebitnega ministrskega kandidata čaka pred pristojnim odborom DZ.

V primeru, da bo Veber imenovan za ministra, bo državni zbor moral imenovati novega podpredsednika DZ. Funkcija se obeta eni od strankinih poslank, Andreji Katič ali Bojani Muršič.

Desusu štiri ministrstva

S Cerarjem se je na »spoznavnem pogovoru« dobil tudi nekdanji odstopljen zdravstveni minister v vladi Alenke Bratušek, zdaj pa poslanec Desusa Tomaž Gantar. Prevzel naj bi ministrstvo za okolje in prostor, ki bo od zdaj samostojno ministrstvo.

A Gantar pravi, da njegova kandidatura še ni povsem dokončna: »Vendarle je še potreben premislek z vseh strani,« vključno njegove, poroča STA. Kot pravi, se je kot župan Pirana precej ukvarjal s področjem okolja in prostora.

Poslanka Desusa Julijana Bizjak Mlakar je danes tudi uradno potrdila, da je kandidatka za ministrico za kulturo, z vodenjem zunanjega ministrstva pa bo nadaljeval predsednik Desusa Karl Erjavec.

Mandatar se bo še pred parafiranjem koalicijskega sporazuma, predvidenim v torek, sestal s kandidatom za ministra brez listnice, zadolženim za Slovence po svetu, Gorazdom Žmavcem.

»V Desusu sicer v primeru, da bo za evropskega komisarja imenovan nekdo iz koalicijske trojke − Tanja Fajon (SD) ali Karl Erjavec (Desus) −, se bomo pogovarjali o novem razrezu,« je dejal podpredsednik Saša Ivan Geržina. Nasprotno menijo v SD in SMC, saj, kot pravijo, imenovanje komisarja ni del koalicijske pogodbe.

SMC z osmimi ministri

Neznanka ostajajo kadri SMC.

Uradno je znan le kandidat za finačnega ministra ekonomist Dušan Mramor. Poslanec Bojan Dobovšek naj bi bil novi notranji minister. »Kandidatura je odvisna od ekipe,« je dejal.

Med kandidati za ministre se sicer omenja tudi podpredsednico SMC Simono Kustec Lipicer in poslanca Jureta Kača za ministra za infrastrukturo.

Cerar ima do 9. septembra čas, da DZ predlaga listo ministrskih kandidatov. Koalicijski partnerji so sicer že dobili najnovejši osnutek koalicijskega sporazuma, a ga javnosti ne razkrivajo.