Janša dopolnil zahtevo za varstvo zakonitosti

Dopolnitev se nanaša na kršenje ustavne pravice do nepristranskega sojenja Janeza Janši v zadevi Patria.

Objavljeno
28. julij 2014 16.36
Posodobljeno
28. julij 2014 16.52
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Zagovornik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je v soboto na sodišče vložil dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti v zadevi Patria.

Sodiščem - okrajnemu, višjemu in vrhovnemu - očita kršenje ustavne pravice do nepristrankega sojenja Janši.

Za dopolnitev zahteve so se odločili šele sedaj, ker se v tem času ni razjasnilo, ali bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša izločen iz postopka v zadevi Patria. Ustavno sodišče je v odločitvi glede pritožbe Janše na sodbo v  po besedah Matoza zapisalo, da je treba vse morebitne kršitve človekovih pravic utemeljevati pred vrhovnim sodiščem.

Matoz pravi, da dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti ne bo povzročila nobenega zastoja v postopku, saj da »se lahko prebere v eni uri«. Tako pričakuje, da bo vrhovno sodišče končno odločilo o prekinitvi prestajanja zaporne kazni Janši.

Primc: Zahtevamo imena sodnikov

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc pa je pojasnil, da so na vrhovno sodišče podali prvi paket zahtev za pridobitev informacij javnega značaja. Zahtevajo namreč imena in priimke sodnikov in sodnic, ki so po raziskavi pravnika Lovra Šturma v svojem delovanju kršili ustavo.

Odbor bo nadaljeval s prižiganjem sveč pred sodno palačo, v petek, ko bo ustanovna seja DZ, pa bodo imeli shod pred DZ. Primc od DZ pričakuje, da Janši ne bo odvzel mandata glede na to, da mu je mandat podelilo ljudstvo.

Matoz danes ni želel komentirati, ali je Janša zaprosil za izhod iz zapora za petek, da bi se lahko udeležil ustanovne seje DZ.

V Delu smo pisali, da bodo Janši v petek najverjetneje potrdili mandat, a bo poslanec brez plače.