Janša in Žerjav obisk Pomurja začela v puconski Kemi

Vlada se želi seznaniti z gospodarskimi razmerami, da bi lahko na podlagi tega ukrepali, je dejal minister Žerjav.

tor, 29.05.2012, 21:23; spremenjen: 21:57

Murska Sobota - Premier Janez Janša in gospodarski minister Radovan Žerjav sta včeraj za uvod v dvodnevni obisk vlade v Pomurju obiskala podjetje Kema v Puconcih, ki kljub kriznim časom v domačem gradbeništvu uspešno posluje, predvsem zaradi prodaje izdelkov na trgih številnih evropskih držav in od letos tudi na srednjeazijskem trgu.

Po pogovoru z direktorjem Keme Brankom Drvaričem je bil zgovoren Radovan Žerjav. Dejal je, da se vlada med obiskom v Pomurju želi seznaniti z gospodarskimi razmerami v regiji, ki pa jih sam zelo dobro pozna in so krizne. Tudi napovedi niso rožnate. Vlada bo zagotovo sprejela ukrepe za spodbujanje gospodarskega razvoja tudi v Pomurju. Žerjav je pohvalil vodstvo Keme, da se pred leti ni odločilo za menedžerski odkup podjetja, pač pa za usmeritev in vlaganje v dolgoročni razvoj. Rezultat takšne odločitve je danes stabilno podjetje, ki kljub globalni krizi in še posebno krizi v gradbeništvu uspešno posluje na globalnih trgih. Večinski lastnik Keme je pred leti postal anhovski Salonit, od lani pa je v popolni lasti avstrijskega koncerna W&P Baustoffe iz Celovca. Branko Drvarič je povedal, da je premiera Janšo opozoril na težave v domačem gradbeništvu, ki ga Kema servisira z izdelki za zaključna dela in izolacijskimi materiali. Dejal je, da gospodarstveniki podpirajo vladne ukrepe za oživitev gospodarstva.

O dosedanjih rezultatih uresničevanja zakona o razvojni pomoči Pomurju je Žerjav dejal, da je vsaka stvar lahko še boljša od obstoječe. Z uresničevanjem zakona država v Pomurju blaži slabe gospodarske razmere. »Učinkovitost izvajanja zakona smo gotovo povečali s tem, da smo denar preusmerili izključno v projekte, ki poleg razvoja zagotavljajo nova delovna mesta,« je povedal Žerjav. Že za čas pred dopusti je napovedal sprejetje vrste ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v državi, saj se vlada ne ukvarja zgolj z varčevanjem.

Drvarič, ki je tudi član pomurskega razvojnega sveta, je pritrdil, da je vsaka pomoč dobrodošla, tudi prek pomurskega zakona, ki pa ga sam razume kot pomoč po kapljicah. »Pomurje potrebuje jasno razvojno strategijo, v kateri morajo dobiti pomembno mesto majhna podjetja z deset do petnajst zaposlenimi, ki se bodo ukvarjala z dejavnostmi, ki so za Pomurje tradicionalne,« je povedal Drvarič. Na noge je treba postaviti kmetijstvo, brez katerega Pomurci ne bodo preživeli. Pomembno je, da je regija dobila avtocesto in železnico proti Madžarski. Drvarič je tudi prepričan, da morajo v razvojnem svetu regije imeti glavno besedo gospodarstveniki.

Žerjav ni odgovoril na vprašanje Dela, zakaj vlada ne bo obiskala Nafte (izjema je obrambni minister Aleš Hojs, ki bo danes obiskal Naftine poklicne gasilce). Vprašal pa se je, zakaj so novinarji prav včeraj, ko je vlada začela obisk v Pomurju, dobili dramatično sporočilo iz Nafte, da je celotna Skupina Nafta pred zlomom, ker banke z njo nočejo sodelovati in od nje zahtevajo tudi predčasno poplačilo sicer znižanih glavnic kreditov. »Rešitev za Nafto je strateški partner za največjo družbo Nafta Petrochem, iskati ga je treba z mednarodnim razpisom.« Žerjavu se zdi nelogično, da je Nafta najprej prodala uspešni družbi Nafta Strojna in Nafta Geoterm - za prodajo te druge AUKN še ni dala soglasja.

Premier Janša in minister Žiga Turk sta se na sedežu murskosoboške škofije pogovarjala s škofom Petrom Štumpfom in sodelavci. Škof je povedal, da beseda ni tekla o finančnem položaju murskosoboške škofije glede na finančne težave mariborske škofije. Je pa res, da bo murskosoboška škofija, ki ima v lasti zelo malo nepremičnin, v prihodnje finančno odvisna predvsem od darov vernikov.

Geza Erniša, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji, je povedal, da sta mu Janša in Turk zagotovila, da dan reformacije še naprej ostaja državni praznik, le letos vlada zaradi varčevanja ni namenila denarja za državno proslavo.

Povezane novice

Usoda Nafte in pomurskega vodovoda
29. maj ob 09:00
Vlada v Pomurju: regijsko gospodarstvo še naprej s strukturnimi težavami, z nizko produktivnostjo in nizkimi plačami.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
vest

Seveda tega naši politiki ne berejo po naprednem svetu podržavljajo pri nas prodajamo strateškim partnerjem.
Kakšni kreteni sicer pa kaj je pričakovati od abramboslovca in kemijskega tehnologa.

Francisco Flores-Macias in Aldo Musacchio v svojem članku v Harvard International Review ugotavljata, da je napačno prepričanje, da so zasebna podjetja bolj učinkovita kot javna oziroma državna. Ta podjetja so po njunih podatkih na mnogih področjih lahko enako učinkovita kot zasebna. Medtem ko zasebna podjetja selijo proizvodnjo v države z nižjimi stroški dela in doma ljudje zaradi tega izgubijo službe, javna podjetja ostajajo doma.

Hanna in Alperovitz pravita, da se ne zavzemata za splošno podržavljenje gospodarstva, po njunem mnenju bi morala javna podjetja prevladovati v ključnih sektorjih, ki so energija, železnica, letalski promet, banke, telekomunikacije. Njun recept za uspešno gospodarstvo je, da je treba javna podjetja imeti tam, kjer je to potrebno, v številnih sektorjih naj še naprej prevladujejo podjetja v zasebni lasti in svoj prostor morajo imeti tudi majhna podjetja. Če veljajo napredni, tisti, ki se zavzemajo za javna podjetja, za socialiste, ni pomembno, pomembno je, da bi z njihovo uvedbo malo izgubili in bi lahko veliko dobili, če bi naredili dolgoročni načrt za dokončni zlom moči korporacij, ki so v rokah peščice.

30. maj 2012, ob 09:39:09
vest

Vlada se želi seznaniti z gospodarskimi razmerami.

Želi seznati ????? prekleta banda politikantska nesposobna

30. maj 2012, ob 09:12:45
Ruav

lepo se je sprehajat naokoli, da se izogneš pozivu sodišča, zdaj šele razumem zakaj je Ivan vpil, da sta v Sloveniji dva pravna sistema, hotel je povedat, da je eden za njega in drugi za ostale državljane.
mafijec Ivan je ustrahoval s svojo zločinsko "Paravomo" vse, ki bi mu hoteli nasprotovat in ga zaslišat za njegove zločine.
le kako si dovoli in s čem financira to svojo tajno "gestapo", kot je nekoč vpil v Kočevski reki !
očitno bo treba zadevo posredovat v tujino, da nas ne bodo metali v isti koš z ZLOČINCEM, Ivanom Janšo, saj slovenski narod si tega zločinca ne zasluži "

29. maj 2012, ob 22:14:19
jaskapaska

Starei titovski fazoni - samo se pionirji z rozicami manjkajo .. en kaplart pa en kemik se gresta gospodarstvenike

29. maj 2012, ob 22:09:38
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej