Janša in Žerjav obisk Pomurja začela v puconski Kemi

Vlada se želi seznaniti z gospodarskimi razmerami, da bi lahko na podlagi tega ukrepali, je dejal minister Žerjav.

Objavljeno
29. maj 2012 23.16
Ivan Gerenčer, Jože Pojbič
Ivan Gerenčer, Jože Pojbič

Murska Sobota - Premier Janez Janša in gospodarski minister Radovan Žerjav sta včeraj za uvod v dvodnevni obisk vlade v Pomurju obiskala podjetje Kema v Puconcih, ki kljub kriznim časom v domačem gradbeništvu uspešno posluje, predvsem zaradi prodaje izdelkov na trgih številnih evropskih držav in od letos tudi na srednjeazijskem trgu.

Po pogovoru z direktorjem Keme Brankom Drvaričem je bil zgovoren Radovan Žerjav. Dejal je, da se vlada med obiskom v Pomurju želi seznaniti z gospodarskimi razmerami v regiji, ki pa jih sam zelo dobro pozna in so krizne. Tudi napovedi niso rožnate. Vlada bo zagotovo sprejela ukrepe za spodbujanje gospodarskega razvoja tudi v Pomurju. Žerjav je pohvalil vodstvo Keme, da se pred leti ni odločilo za menedžerski odkup podjetja, pač pa za usmeritev in vlaganje v dolgoročni razvoj. Rezultat takšne odločitve je danes stabilno podjetje, ki kljub globalni krizi in še posebno krizi v gradbeništvu uspešno posluje na globalnih trgih. Večinski lastnik Keme je pred leti postal anhovski Salonit, od lani pa je v popolni lasti avstrijskega koncerna W&P Baustoffe iz Celovca. Branko Drvarič je povedal, da je premiera Janšo opozoril na težave v domačem gradbeništvu, ki ga Kema servisira z izdelki za zaključna dela in izolacijskimi materiali. Dejal je, da gospodarstveniki podpirajo vladne ukrepe za oživitev gospodarstva.

O dosedanjih rezultatih uresničevanja zakona o razvojni pomoči Pomurju je Žerjav dejal, da je vsaka stvar lahko še boljša od obstoječe. Z uresničevanjem zakona država v Pomurju blaži slabe gospodarske razmere. »Učinkovitost izvajanja zakona smo gotovo povečali s tem, da smo denar preusmerili izključno v projekte, ki poleg razvoja zagotavljajo nova delovna mesta,« je povedal Žerjav. Že za čas pred dopusti je napovedal sprejetje vrste ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v državi, saj se vlada ne ukvarja zgolj z varčevanjem.

Drvarič, ki je tudi član pomurskega razvojnega sveta, je pritrdil, da je vsaka pomoč dobrodošla, tudi prek pomurskega zakona, ki pa ga sam razume kot pomoč po kapljicah. »Pomurje potrebuje jasno razvojno strategijo, v kateri morajo dobiti pomembno mesto majhna podjetja z deset do petnajst zaposlenimi, ki se bodo ukvarjala z dejavnostmi, ki so za Pomurje tradicionalne,« je povedal Drvarič. Na noge je treba postaviti kmetijstvo, brez katerega Pomurci ne bodo preživeli. Pomembno je, da je regija dobila avtocesto in železnico proti Madžarski. Drvarič je tudi prepričan, da morajo v razvojnem svetu regije imeti glavno besedo gospodarstveniki.

Žerjav ni odgovoril na vprašanje Dela, zakaj vlada ne bo obiskala Nafte (izjema je obrambni minister Aleš Hojs, ki bo danes obiskal Naftine poklicne gasilce). Vprašal pa se je, zakaj so novinarji prav včeraj, ko je vlada začela obisk v Pomurju, dobili dramatično sporočilo iz Nafte, da je celotna Skupina Nafta pred zlomom, ker banke z njo nočejo sodelovati in od nje zahtevajo tudi predčasno poplačilo sicer znižanih glavnic kreditov. »Rešitev za Nafto je strateški partner za največjo družbo Nafta Petrochem, iskati ga je treba z mednarodnim razpisom.« Žerjavu se zdi nelogično, da je Nafta najprej prodala uspešni družbi Nafta Strojna in Nafta Geoterm - za prodajo te druge AUKN še ni dala soglasja.

Premier Janša in minister Žiga Turk sta se na sedežu murskosoboške škofije pogovarjala s škofom Petrom Štumpfom in sodelavci. Škof je povedal, da beseda ni tekla o finančnem položaju murskosoboške škofije glede na finančne težave mariborske škofije. Je pa res, da bo murskosoboška škofija, ki ima v lasti zelo malo nepremičnin, v prihodnje finančno odvisna predvsem od darov vernikov.

Geza Erniša, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji, je povedal, da sta mu Janša in Turk zagotovila, da dan reformacije še naprej ostaja državni praznik, le letos vlada zaradi varčevanja ni namenila denarja za državno proslavo.