Janša ni prepričal Lukšiča

Opozicijska SD nasprotuje vladnima rešitvama upravljanja z državnim premoženjem in ustanovitvijo slabe banke.

Objavljeno
18. oktober 2012 22.38
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - Opozicijska SD tudi po torkovem razširjenem ekonomsko-socialnem svetu in koalicijskem vrhu, kjer je premier Janez Janša (SDS) socialne partnerje pozval k podpori petim ključnim protikriznim ukrepom, nasprotuje vladnima rešitvama upravljanja z državnim premoženjem in ustanovitvijo slabe banke.

»Omenjena zakona nista reformna, ampak poslabšujeta stanje slovenskega gospodarstva. Vladajoči koaliciji zato predlagamo, da zakonov ne podpre in se s tem izogne neobvladljivi referendumski diskusiji ter ponovnemu deljenju Slovenije na dva dela,« je po seji predsedstva dejal strankin prvak Igor Lukšič.

Poslanci SD bodo tako prihodnji teden na ponovnem glasovanju o ukrepih, na katere je državni svet izglasoval odložilni veto - tako kot ob prvem odločanju DZ -, glasovali proti slabi banki in državnem holdingu.

Koalicija, ki ima v parlamentu sama dovolj glasov za ponovno potrditev zakonov, bo po besedah predsednika vlade prihodnji teden kljub temu uveljavila svoji rešitvi, zato je nadaljevanje zbiranja podpisov v podporo referendumov o slabi banki in državnem holdingu še korak bliže.

Kako bo SD sodelovala v referendumski kampanji, Lukšič ni razkril, saj hočejo »najprej narediti vse, kar je v njihovi moči, da poslanci zakonov ne podprejo«. Prihodnje leto v stranki načrtujejo povečanje števila članov za tretjino.