Janša potrdil, da bo šel v zapor, »ker spoštuje državo«

Zahteva Janše za varstvo zakonitosti jutri dopoldne razporejena sodniku. Ferlinc zanika prirejanje ali selekcijo dokazov.

Objavljeno
18. junij 2014 11.47
Posodobljeno
18. junij 2014 13.00
Novinarska konferenca Janez Janša
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je na tiskovni konferenci, v družbi odvetnikov Francija Matoza in Jožeta Hribernika, predstavil, kot so zapisali na spletni strani stranke, »pravkar odkrite nove kršitve zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria«.

Janša je predstavil nekatere dokumente iz finskega sodnega spisa v primeru Patria, ki jih, kot je dejal, ni mogoče najti v slovenskem sodnem spisu v tem primeru, in po njegovih besedah dokazujejo, »da je bil sodni proces v primeru Patria v Sloveniji od samega začetka montiran.«

Matoz je pojasnil, da bodo na podlagi teh novih dokazov dopolnili »zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnemu sodišču z dodatnimi ugotovitvami in dodatnimi kršitvami tako pravice do obrambe, kot tudi kršitve do enakega varstva pravic v postopkih,« poroča STA. »Na finskem dokumentu so bili dodani zapisi z namenom škoditi Janši,« je dejal.

Hribernik pa: »Takšno sodbo in takšno ravnanje bo plačala vsa država.«

Ferlinc: Finski smo posredovali dodatne dokumente

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc zanika kakršno koli prirejanje ali selekcijo dokazov v zadevi Patria. Pravi, da je del poštenega sojenja prav to, da so v spisu tako obremenilni kot razbremenilni dokazi, je poročal Radio Slovenija.

»Na glavni obravnavi, ki sem jo spremljal, in tudi v postopku na drugi stopnji je bilo govora o vsaki najmanjši listini, ki je v spisovnem gradivu,« je za radio poudaril Ferlinc. Dodal je, da je slovensko tožilstvo posredovalo finskemu tožilcu še nekaj dodatnih dokumentov, ki jih je ta uporabil v pritožbenem postopku na Finskem.

Tudi nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je spisala obtožni predlog v zadevi Patria, je za STA zatrdila, da je vse, kar je dobila s Finske v tej zadevi, tudi vložila v spis in ni nič zadržala ali montirala, ker ji to preprosto ni potrebno. Zanjo so namreč pomembni dokazi in nič drugega, pravi. Zato ima čisto in mirno vest, je dodala.

V petek na Dob

Janša bo moral, razen če bi vmes poseglo vrhovno sodišče, kjer je Janša sprožil postopek za varstvo zakonitosti, ta petek začeti prestajati dveletno zaporno kazen na Dobu.

Danes je pravnomočno obsojeni Janša dejal, da se bo pozivu v zapor odzval, ker »spoštuje državo«, »ne spoštuje pa sodišča, ki je sodbo izdalo«.

Ustavno sodišče zavrglo Janševo pritožbo

Ustavni sodniki v ponedeljek predlagatelju Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu niso ugodili, pritožbo so zavrgli, ker Janša še ni izčrpal vseh drugih pravnih sredstev. Razmerje med ustavnimi sodniki je torej obveljalo 6 : 3 v prid zavrnitvi ustavne pritožbe.

Predsednik SDS se je sicer obrnil tudi na vrhovno sodišče, kamor je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Vrhovni sodniki lahko tudi pozneje začasno − do dokončne odločitve po lastni presoji − sprejmejo odločitev o prekinitvi prestajanja kazni.