Janša sprašuje: Kdo je avtor »očitnih laži«?

KOKS, DSP, OPSD in TRS obveščajo tujino o »desni neoliberalni avtokratski vladi«.

Objavljeno
03. januar 2013 17.58
Posodobljeno
03. januar 2013 17.58
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Predsednik vlade Janez Janša je predstavniku Koordinacije kulturnih organizacij Slovenije (KOKS) Igorju Koršiču naslovil pismo, v katerem ga poziva, naj mu sporoči avtorja neresničnih navedb v angleščini poslanega pisma, sicer bo v pravnem smislu sam odgovoren za zapis, poroča provladni tednik Reporter.

V pismu KOKS, DSP - Društvo slovenskih pisateljev, Odbor za pravično in solidarno družbo in TRS - gibanje za trajnostni razvoj Slovenije) po navedbah Reporterja obveščajo tuje naslovnike o slovenskih demonstracijah proti »vladajoči desni neoliberalni avtokratski vladi Janeza Janše«, ki ga med drugim v pismu še označujejo kot »desnega populističnega avtokrata« in »osebnega prijatelja madžarskega kolega Viktorja Orbana«.

Med drugim so v pismu zapisali, da je »premier Janez Janša opisal protestnike kot skrajne levičarske zombije in jih označil kot radikalne neosocialiste, da bi jih tako uravnotežil z navzočnostjo neonacistov (verjetno organiziranih s strani vlade, da bi že na samem začetku diskreditirali proteste)«.

Janša je po poročanju Reporterja dejal, da je omenjena trditev popolnoma neresnična. Za neresnično omeni tudi trditev, da »vlada skuša ovirati svobodo govora in svobodo tiska in uporabiti telekomunikacijska omrežja kot trobila svoje lastne stranke«.

Janša se v dopisu sprašuje, čemu dobremu bi lahko služilo takšno blatenje Slovenije in slovenske vlade v tujini: »Avtorja teh očitnih laži mi prosim sporočite čim prej. Predlagam tudi, da naslovnikom poslane informacije v angleškem jeziku sporočite popravke citiranih in drugih neresničnih navedb v poslani informaciji,« še piše Reporter.

Kot je znano, je vladna stranka SDS protestnike 1. splošne vseslovenske vstaje v Ljubljani okarakterizirala kot »zombije«.