Je odločitev o Janši bliže, kot je bilo pričakovati?

Ustavni sodniki se res izjemoma odločijo, da na sami seji razširijo dnevni red, kot se je zgodilo tokrat.

Objavljeno
05. februar 2015 21.01
mfe patria
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Nepričakovano se je danes na dnevnem redu seje ustavnega sodišča znašla ustavna pritožba Janeza Janše v zadevi Patria. To lahko pomeni, da bo odločitev deveterice sodnikov znana veliko prej, kot so napovedovali sodniki sami.

Iz predloga dnevnega reda je namreč izhajalo, da se bodo ustavni sodniki na tokratni seji drugič ukvarjali z ustavnima pritožbama soobsojenih v zadevi Patria. Tone Krkovič in Ivan Črnkovič sta namreč tako kot prvoobsojeni Janez Janša predlagala razveljavitev sodbe in začasno zadržanje izvrševanja kazni zapora. Medtem ko je Janša od 12. decembra lani na začasni prostosti – do končne odločitve ustavnega sodišča –, sta nekdanji brigadir Krkovič in prokurist Rotisa Črnkovič še vedno na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni, saj jima ta še ni bila prekinjena. Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je danes sporočil, da »odločitve danes ne bodo znane«. To pa še ne pomeni, da niso bile tudi že sprejete.

Različni primeri

Nekaj nekdanjih ustavnih sodnikov nam je pojasnilo, da se je v njihovem mandatu redkokdaj zgodilo – nekateri se sploh niso mogli spomniti nobenega takšnega primera –, da bi na sami seji razširili dnevni red z novo točko, kot se je to zgodilo danes. Zato so se takoj pojavila ugibanja, kaj to pomeni, saj se je že decembra pričakovalo, da ko bo zapor vsaj za nekaj časa zapustil Janša, bo to kmalu omogočeno tudi Krkoviču in Črnkoviču. Ali to kaže, da je ustavno sodišče že blizu vsebinski odločitvi glede Janše, iz česar bi lahko sklepali, da bi z odgovorom na njegovo pritožbo hkrati odgovorilo tudi na ustavni pritožbi soobsojenih?

Nekateri kritiki odločitev rednih sodišč (okrajnega, višjega in vrhovnega) v zadevi Patria spet opozarjajo, da primer ni enoznačen in da se dvom, ki je bil izpostavljen pri prvaku SDS (očitek sodiščem, da niso mogla utemeljiti oziroma dokazati, na kakšen način je Janša sprejel obljubo nagrade oziroma provizije, saj ne zadošča, da je bil z njo le seznanjen), pri soobsojenima Krkoviču in Črnkoviču ne pojavlja. Zato so bila pričakovanja, da bo ustavno sodišče v enem zamahu odgovorilo na vse tri vložene ustavne pritožbe, neutemeljena.

Ko je ustavno sodišče soglasno pritrdilo predlogu Janše za začasno zadržanje prestajanja zaporne kazni, je napovedalo, da za vsebinsko odločitev potrebuje kar nekaj časa, saj gre za zahtevna ustavnopravna vprašanja. Omenjalo se je, da presoje ni pričakovati prej kot v treh mesecih. Kot kaže, je odločitev vendarle bliže.