Jernej Sekolec slovenski arbiter?

Po naših neuradnih informacijah je kandidat za slovenskega arbitra univerzitetni diplomirani pravnik dr. Jernej Sekolec.

Objavljeno
15. avgust 2011 21.53
Posodobljeno
16. avgust 2011 06.00
B. Š., Koper; M. V., notranja politika
B. Š., Koper; M. V., notranja politika
Ljubljana – Po naših neuradnih informacijah je kandidat, ki se je prijavil za slovenskega arbitra v petčlanskem arbitražnem sodišču, ki bo odločalo o mejnem sporu s sosednjo Hrvaško, univerzitetni diplomirani pravnik dr. Jernej Sekolec. Gre za nekdanjega direktorja oddelka za mednarodno gospodarsko pravo OZN in generalnega sekretarja Uncitrala (komisije ZN za mednarodno trgovinsko pravo), zdajšnjega podpredsednika londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in od 22. junija letos tudi člana stalnega arbitražnega sodišča s sedežem v Haagu. Je tudi avtor številnih strokovnih del.

Nekdanji ustavni sodnik dr. Lojze Ude, ki Sekolca zelo dobro pozna, pravi, da bi bila njegova izbira, če se je na razpis res prijavil in bi ga predsednik države Danilo Türk posredoval poslancem državnega zbora v izvolitev, »izjemno dobra, pravzaprav ta hip sploh ne bi mogla biti boljša. Gre za izjemnega v mednarodnem prostoru priznanega strokovnjaka, ki je vrsto let služboval v tujini. Je odličen poznavalec arbitraž.« Najbolj pomembno ta hip pa se Udetu zdi, da Sekolcu v slovenskem prostoru nihče ne more pripisati kakršnih koli političnih ozadij ali ga drugače osebno diskreditirati, saj gre za človeka, ki je povsem »razbremenjen dogodkov in razmer pri nas«.

Sicer pa se rok za prijavo na razpis pravosodnega ministrstva za člana arbitražnega sodišča izteče danes ob polnoči. Z ministrstva so doslej uradno potrdili le, da so do petka prijeli eno prijavo. Če je ta popolna oziroma če bo popolnih več prijav, jih bodo poslali predsedniku države, na katerem je, da se odloči o kandidatu.