Jože Tanko v odvzemu mandata Janezu Janši vidi zlorabo postopka

Predsednik DZ Milan Brglez pa je poudaril, da je postopek upošteval pravno normo v celoti.

Objavljeno
17. oktober 2014 15.22
Janez Janša med obravnavo na Okrožnem sodišču v Ljubljani 7.julija 2014.
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

Prenehanje poslanskega mandata Janezu Janši je zaznamovalo tudi današnjo sejo kolegija predsednika DZ, poroča STA.

Jože Tanko (SDS) je vodstvu DZ znova očital, da v primeru Janše postopek ni potekal na pravni podlagi, ampak na podlagi subjektivne presoje. Predsednik DZ Milan Brglez pa je poudaril, da je postopek upošteval pravno normo v celoti.

Vodjo poslanske skupine SDS Tanka je, kot piše STA, zmotilo, da je DZ tako v primeru nekdanjega poslanca Srečka Prijatelja kot v primeru Janše imel na mizi enak ugotovitveni sklep z enako pravno podlago, vendar je leta 2012 o sklepu glasoval, v sredo, ko je odločal o Janševem mandatu, pa se je s sklepom zgolj seznanil. Po Tankovem mnenju je tokrat šlo za zlorabo postopka in arbitrarno odločitev.

Brglez je opozoril, da je bila DZ dana zakonska možnost, da bi odločil drugače in bi Janša zadržal mandat. Po Brglezovih besedah je namreč DZ najprej glasoval o sklepu, po katerem bi Janša kljub obsodbi na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, ostal poslanec. Ker je DZ ta sklep zavrnil, se je nato le še seznanil z ugotovitvenim sklepom.

Tanko je dejal, da postopek ne bi smel biti odvisen od samovolje predsednika DZ ali samovolje predsednika mandatno-volilne komisije (MVK). Po njegovih besedah Brglez ne bi smel dopustiti, da bi DZ sploh glasoval o sklepu, o katerem prej ni glasovala MVK, saj gre za kršitev poslovnika.

MVK ne sklepa, ampak pripravlja sklepe za DZ, je odgovoril Brglez. Po njegovih besedah je bil v primeru Janše sklep, o katerem je glasoval DZ, pravzaprav »ugodnejši« kot v primeru Prijatelja. Pri tem je Tanka opozoril, da je bil postopek s sredino izredno sejo DZ končan in ga ni mogoče spreminjati za nazaj.

Tanko je tudi spomnil, da sodišče ni obvestilo DZ o pravnomočni obsodbi Janše, ampak je za to izrecno zaprosil DZ. Brglez je odgovoril, da je tudi v primeru Prijatelja DZ zaprosil sodišče. Dodal je, da pa je sam obvestilo o obsodbi prejel od predsednika MVK Mitje Horvata (SMC).

Po Tankovih besedah je DZ z izbiro postopka, ki ne temelji ne na zakonu ne na ustavi, Janši odvzel vsa pravna sredstva, ki mu jih zagotavljata zakon in ustava. Pri tem je Tanka zanimalo, kaj se je zgodilo z ugotovitvenim sklepom DZ in kaj je bilo s plačilom skupine pravnih strokovnjakov.

Brglez je pojasnil, da je bil sklep v najkrajšem možnem času že poslan v uradni list. Glede plačila pravnikov pa je generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar dejala, da so štirje člani skupine delo opravili pro bono, z enim pa je bila sklenjena pogodba v višini tisoč evrov, poroča STA.

Tanko je tudi izrazil dvom o obstoju ustrezne pravne podlage, na kateri je zunanja strokovna skupina pripravila mnenje, zato je zahteval podrobnejše pojasnilo vodstva DZ. Brglez mu je obljubil, da ga bo tudi prejel. V razpravo o prenehanju Janševega mandata, ki je potekala med Brglezom in Tankom, se ni vključil noben drug član kolegija.

Sicer pa je kolegij predsednika DZ na današnji seji soglašal s predlogom vlade, da DZ novelo zakona o davku na dodano vrednost obravnava po skrajšanem postopku. Novela namreč prinaša le manjše spremembe in dopolnitve zakona ter manj zahtevne uskladitve s pravom EU − gre za štiri evropske direktive, ki morajo biti uveljavljene s 1. januarjem 2015, še piše STA.