Vlada in Fides dosegla dogovor, stavka zamrznjena

Sporazum, po katerem bo stavka za dva meseca zamrznjena. Zdravniki bodo od torka delali normalno.

Objavljeno
21. november 2016 18.34
regent/ZDRAVSTVO
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides so danes dosegli sporazum, sta po pogajanjih povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Zdravniška stavka je za dva meseca zamrznjena. Kot je še povedala ministrica, bodo zdravniki jutri delali normalno.

Kuštrin se glede na pozno uro in nenaden sklic seje glavnega stavkovnega odbora boji, da danes ne bodo sklepčni. V tem primeru bodo znova zasedali v torek. Ker pa je že napovedana zaostritev stavke, bi v primeru nesklepčnosti v torek ob 7. uri kljub danes doseženemu sporazumu z vladno stranjo zdravniki zaostreno stavkali.

Ministrica je na koalicijskem vrhu predstavila pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar je povedal, da se v tem trenutku vsem zahtevam Fidesa ne da ugoditi, da je premalo časa. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je dejal, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o plačah, a ne tako, da bi ogrozili enotni plačni sistem. Po koalicijskem srečanju se je ministrica vrnila na pogajanja s sindikatom.

Kot je po odhodu s koalicijskega srečanja novinarjem povedal Gantar, so se pogovarjali o možnosti reševanja problema. Po njegovih besedah se je treba o določenih zadevah temeljito pogovoriti. »Upam, da bodo zdravniki ministrico razumeli, da si je za reševanje takšnih vprašanj treba vzeti malo več časa,« je dejal Gantar.

Koprivnikar pa je pojasnil, da v vladni koaliciji prepoznavajo v zdravstvu vrsto težav in preobremenjenost zdravnikov. Povedali so že, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o zahtevi zdravnikov glede popravkov plačnega sistema, vendar na način, ki ne bo ogrozil delovanja enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Predsednik SD Dejan Židan je izrazil upanje, da se bo ministrici uspelo dogovoriti za zamrznitev zdravniške stavke v korist bolnikov. Pri tem pa je spomnil tudi na obljube ministrice, da bo kmalu vložila več zakonov, ki bi naj pomenili neke vrste reformo in bodo reševali določene težave.

Sicer pa je tudi zdravništvo pozval, naj zdaj pomagajo zlasti bolnikom in skupaj iščejo rešitve tudi za preobremenjene zdravstvene delavce, ne pa da iščejo način za izstop iz enotnega plačnega sistema. Želje po višjih plačah so namreč legitimne tudi pri drugih skupinah v javnem sektorju, je poudaril Židan.

»V igri so preresne stvari«

»Na pogajanjih smo povedali, kaj je tisto, na podlagi katerega lahko stavko zamrznemo. Ministrica je odšla na koalicijo, in če bo prišla z besedilom, za katerega smo se dogovorili, bomo sklicali glavni stavkovni odbor in tekom večera ali ponoči sporočili odločitev,« je po prekinitvi pogajanj v izjavi za medije dejal Kuštrin.

Fides od vlade zahteva, naj da zavezo, da bo v DZ poslala predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S spremembo zakona bi lahko tudi drugi javni uslužbenci, in ne le funkcionarji presegli 57. plačni razred. Zahtevajo tudi dodatek za delo na terciarni zdravstveni ravni in vertikalna napredovanja.

Poleg tega zahtevajo dogovor, kako nagraditi zdravnike, ki za 30 ali več odstotkov presežejo standarde in normative iz modre knjižice. Po Kuštrinovih besedah so danes tudi točno določili roke, kdaj bi morale biti njihove zahteve udejanjene.

»Na tej ravni smo tako glede vsebine in rokov soglasni. In če bo ministrica dobila zeleno luč na koaliciji, pričakujemo, da bo stavka zamrznjena,« je dejal. Dodal je, da bo Kolar Celarčeva zeleno luč koalicije tudi dobila, »ker so v igri preresne stvari«.

Koalicija z veliki pričakovanji na srečanje s Cerarjem

Koalicijski partnerji so na današnje srečanje pri premieru Miru Cerarju prišli z veliki pričakovanji glede rešitev v pogajanjih z javnim sektorjem in zdravniškim sindikatom Fides. Kot je ocenil vodja poslancev Desusa Franc Jurša, pa so pričakovanja velikokrat večja od možnosti.

Koalicijski partnerji menijo, da je treba zdravnikom prisluhniti zlasti pri opozorilih, da so preobremenjeni ter je tako treba zagotoviti zaposlitve novih mladih zdravnikov in denar za skrajševanje čakalnih vrst. Vendar zlasti pri zahtevah zdravnikov glede plač opozarjajo na zmožnosti in razumna pričakovanja.

V mejah razumnih pričakovanj

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je ob prihodu na koalicijski vrh dejala, da je treba stavko zdravnikov nemudoma končati. »Treba si je prisluhniti v mejah razumnih pričakovanj, tako na strani zdravstva kot tega, kar država lahko v sklopu javnofinančnih okvirjev in sistema plač v javnem sektorju ponudi,« je povedala. Predvsem pa je treba poskrbeti za nemoteno potekanje zdravstvenih storitev in za to, da bolniki niso žrtev stavke, je opozorila.

Jurša je pred sestankom glede pričakovanj dejal, da so ta velikokrat večja od možnosti. Zanj bi bilo najbolje, če bi od vlade prejel zagotovilo, da so rešili tako pogajanja z javnim sektorjem kot z zdravniki, a »glede na informacije tega ni pričakovati«.

Vsak ima po njegovih besedah pravico do pričakovanj, a to, kar je v mejah normale in možnosti. Tako meni, da so tudi zdravniki v nekaterih zadevah malo pretirani.

Židan: Čakalne vrste so prioriteta

Židan je spomnil, da v javnem sektorju potekajo pogajanja, kako pomagati najrevnejšim. Upa, da bo vlada dosegla dogovor, saj da so že zelo blizu. Glede zdravniške stavke pa je po njegovih besedah prioriteta, kako čim prej zmanjšati čakalne vrste, pri čemer si želi poseben projekt. Prav je tudi, da zaposlijo nove mlade zdravnike, izjemna previdnost pa je po Židanovem mnenju potrebna pri normativih in standardih, ki da si jih ne more ceh sam predpisati.

Zdravnikom je tako treba po Židanovih besedah prisluhniti pri opozorilih, da so pritiski nanje preveliki. Glede plač pa je poudaril, da je treba gledati na vse skupine v javnem sektorju, in spomnil na proračunske zmožnosti.

Koalicija mora uskladiti tudi predlog novele zakona o tujcih. Po besedah Kustec Lipicerjeve je treba iskati rešitve, ki bodo naslavljale vsebinske težave, sočasno pa spoštovale dosežena mednarodna pravna soglasja in temeljne ustavne zaveze spoštovanja človekovih pravic.

Poslanska skupina Desus se bo o podpori noveli zakona o tujcih odločila na torkovi seji poslanske skupine. Zavedajo se, da je nekatere zadeve treba urejati tudi tako, kot zakon predvideva, je povedal Jurša.