Kako do pregledne in učinkovite privatizacije

Borut Pahor je gostil posvet o privatizaciji in se zavzel za transparentne postopke.

Objavljeno
15. julij 2013 16.23
posvet
STA, S. Č., Ba. Pa., gospodarstvo
STA, S. Č., Ba. Pa., gospodarstvo
Ljubljana - Postopke privatizacije je treba izvesti transparentno in učinkovito, to je pomembno za zaupanje ljudi in vlagateljev, je na današnjem posvetu o privatizaciji v Ljubljani dejal predsednik republike Borut Pahor. Udeleženci so se strinjali, da je privatizacija nujna, vprašanja pa so bile glede uporabe kupnine, upravljanja, nalogah politike.

Pri privatizaciji je treba imeti pred očmi lastne izkušnje iz preteklosti, ki naj bodo v opomin in spodbuda za prihodnja ravnanja, je dejal Pahor. Postopki privatizacije v 90. letih so očitno imeli »nekatere kolateralne škode, ki so povzročile hude rane pri zaupanju ter pri učinkovitosti in transparentnosti tega procesa,« je dodal predsednik republike.

Minister za finance Uroš Čufer je izpostavil veliko povezanost korporativnega upravljanja in privatizacije. Če ni jasno, kdo določeno premoženje upravlja in kako ga upravlja, je bolje da se proda, pravi minister. Za učinkovitost postopkov in kredibilnost je pomembno, da se nameravani postopki dejansko izpeljejo. Kupnine od privatizacije bodo glede na vladne načrte namenjene za znižanje dolga. Medtem ko Marko Pogačnik, nekdanji prvi mož Slovenske odškodninske družbe (Sod) meni, da jo je treba vrniti v gospodarstvo za razvoj podjetij, ki so strateško pomembna.

Prodaja Telekoma

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je spomnil na propadlo prodajo Telekoma in opozoril, da je vpletanje koalicijskih vlad v prodajne postopke veliko tveganje. Minister Čufer pa je o prodaji Telekoma Slovenije povedal, da bodo do septembra izbrali svetovalca za prodajo, predvidoma tujo investicijsko banko.

Predsednik uprave Sod Tomaž Kuntarič je dejal, da smo na točki, ko se preverja kredibilnost države, in izpostavil nekatere napake iz prejšnjih privatizacij. Opozoril je, da imamo težave z neodvisnostjo in odgovornostjo izvajalcev postopkov prodaje; konkretno se je zase vprašal, čemu služi Sod, če se postopki vodijo mimo njega.

Ključna je odgovornost

Tudi ekonomist Igor Masten je opozoril, da se je privatizacija v Sloveniji do določene mere izrodila, negativen prizvok ima zaradi neupravičenega prisvajanja koristi, ekonomski učinek kot cilj privatizacije pa ni bil v ospredju. Poudaril je še, da mora biti enako pomembno vprašanje poslovne morale in etike kot ekonomske učinkovitosti. Prepričan je, da bo imela Slovenija ob uspešnem primeru pregledne privatizacije še večje učinke v finančni javnosti.

Pomembna strategija

Privatizacija je nujna zaradi konsolidacije javnih financ, so si bili enotni udeleženci posveta, a odločiti se moramo, kaj želimo s prodajo državnega premoženja sploh doseči. Vodilo morajo biti dolgoročni učinki, ne le maksimiziranje kupnine. »Gospodarstvo podpira privatizacijo, a ne le za kratkoročne učinke,« je dejala Alenka Avberšek iz GZS. Poudarila je še, da je treba razmisliti o provatizaciji v luči strategije razvoja Slovenije, dokumenta, ki je v pripravi.

Odločiti se moramo, kaj prodati, kaj je strateško, na kakšen način prodati in komu. Investicijski skladi niso primerni kupci, meni Pogačnik, ampak moramo najti kupce iz panoge. Temeljno vprašanje za ekonomista Maksa Tajnikarja ni, kaj prodati, ampak kaj ne prodati. Kjer je država učinkovita lastnica, naj to tudi ostane, meni Tajnikar.