Kako nad sistemsko diskriminacijo

Ministrica za delo se je danes sestala z aktivisti za pravice istospolnih skupnosti glede zakonske regulacije. 

Objavljeno
23. maj 2013 23.12
K. Š., notranja politika
K. Š., notranja politika

Ljubljana – Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se je danes sestala z aktivisti za človekove pravice na področju istospolnih skupnosti glede zakonske regulacije tega področja. Zdaj je namreč že več kot leto dni, odkar je bil družinski zakonik na referendumu zavrnjen.

»Izmenjali smo stališča o protiustavnem stanju, v katerem smo trenutno obstali po zavrnitvi na referendumu,« nam je dejala Nataša Sukič, ena izmed aktivistk in aktivistov, ki so se danes udeležili sestanka. »Treba je začeti razmišljati, kako preseči ta položaj in v dialogu najti ustrezno rešitev v trenutnih družbenih razmerah,« je še dejala Sukičeva.

Ministrica je potrdila, da so se na sestanku strinjali, da so poti do omenjenega cilja lahko različne, način, kako bo vlada reševala ta vprašanja, pa bo predmet razprave tako s civilno družbo kot znotraj koalicije – najverjetneje jeseni. Anja Kopač Mrak je na sestanku spet poudarila, da je ključni cilj odprava sistemske diskriminacije in izenačitev pravic otrok ne glede na tip družine, v kateri živijo.

Referendum o družinskem zakoniku, ki je bil 25. marca lani, je sicer s podpisi več kot 42.000 državljanov zahtevala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, ki je nasprotovala razširjeni definiciji družine in poskusu izenačevanja pravic istospolnih parov s pravicami heterospolnih.

Družinski zakonik je sicer poleg drugega opredeljeval zakonsko in zunajzakonsko zvezo za heteroseksualne pare, za istospolno usmerjene pa partnersko in zunajpartnersko zvezo, glede posvojitev pa je predvideval skupno posvojitev za heteroseksualne pare, za istospolno usmerjene pa le posvojitev otroka partnerja.