Kakšno izobrazbo potrebuje direktor ZZZS

Za gospodarjenje z 2,3 milijarde zdravstvenega denarja mora imeti 2. bolonjsko stopnjo katerekoli smeri.

Objavljeno
17. februar 2015 16.44
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana − Razpis za generalnega direktorja ZZZS ni v skladu z zakonodajo, nas je opozoril eden izmed kandidatov za to delovno mesto. Zadeva ni nedolžna, saj bi utegnil tudi ta, ponovljeni razpis pasti, ZZZS pa ostati brez pravega direktorja. Sedanjemu se mandat izteče 15. maja.

V razpisu za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je bil objavljen 6. februarja (izteče se 23. februarja), je zahtevana za to delovno mesto univerzitetna izobrazba (ni pomembno, kakšne smeri). A tako v zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju kot v statutu ZZZS je za delovno mesto generalnega direktorja zahtevana visoka strokovna izobrazba, kar pomeni, da zadostuje triletni bolonjski program ali diploma katere od visokih strokovnih šol. Kako tolmačijo neskladje na ZZZS?

»Študijske programe za pridobitev izobrazbe opredeljuje zakon, ki ureja izobraževanje. V času sprejetja zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) v letu 1992 je bil to zakon o usmerjenem izobraževanju, ki je določal programe za pridobitev visoke strokovne izobrazbe (štiriletni programi). Zakon, ki ureja izobraževanje, se je večkrat spremenil in preimenoval v zakon o visokem šolstvu. ZZVZZ in statut ZZZS v delu, ki se nanašata na zahtevano izobrazbo za generalnega direktorja ZZZS, pa ostajata nespremenjena že več kot 20 let. Tako je izraz »visoka strokovna izobrazba« v letu 1992, ko je bil zapisan v ZZVZZ in tudi v statut, pomenil kasnejšo univerzitetno izobrazbo po zakonu o visokem šolstvu. Po novem bolonjskem sistemu pa to pomeni 2. bolonjsko stopnjo,« pojasnjuje ZZZS.

Prvi mož ZZZS bo gospodaril z 2,3 milijarde evrov na leto, zato so nedefinirani pogoji nenavadni že sami po sebi. Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju je bil v 20 letih spremenjen že velikokrat, a očitno ni nihče dal pobude za potrebno uskladitev z drugimi zakoni. Zmeda na tako pomembnem področju, kot je gospodarjenje s tretjo največjo blagajno v državi, je škodljiva. Gre za že drugi razpis za direktorja ZZZS. Prvi ni uspel, ker noben od prijavljenih kandidatov (Samo Fakin, Janko Štok, Miro Lasbaher, Zvonko Zinrajh) ni prejel potrebnega števila glasov v upravnem odboru ZZZS.