Kampanja NSi: Nižji davki za popularnost

S paketom petih ukrepov za nižje davke začeli dolgo kampanjo do prihodnjih parlamentarnih volitev.

Objavljeno
18. junij 2015 18.54
Posodobljeno
18. junij 2015 20.00
Ljudmila Novak, Matej Tonin in Robert Ilc Ljubljana 18.6. 2015
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – NSi ima pri oblikovanju fiskalnega zakona dobre izkušnje s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem, zato upajo, da bodo plodno sodelovali naprej tudi pri novi davčni politiki. NSi namreč začenja obširno kampanjo za nižje davke.

Po spravnem zakonu o grobiščih, ki so ga napadli tako z leve kot z desne (ni še potrjen v DZ), NSi začenja z novo politično kampanjo, ki so jo snovali že nekaj časa in si od nje veliko obetajo. Danes  so javno naznanili, da začenjajo razpravo o paketu petih ukrepov za znižanje davkov.

Razvojna kapica in socialni copatek

»Kljub temu, da smo v opoziciji, želimo uresničevati naš gospodarski program, ki so ga strokovnjaki označili za najboljšega,« je dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Paket ukrepov za nižje davke bodo najprej predstavili interni strankini javnosti, nato širši zainteresirani javnosti, kar bo potekalo do 1. oktobra. Nato sledi politični del kampanje oziroma usklajevanje s političnimi strankami in vlado. V NSi želijo, da bi jim prisluhnili zlasti na finančnem ministrstvu, kjer je minister Dušan Mramor že oblikoval strokovno skupino za oblikovanje davčne reforme.

Vodja poslanske skupine Matej Tonin je poudaril ukrep »razvojne kapice in socialnega copatka«, ki bi omogočil dvig minimalne plače za 50 evrov, s tem da se breme za delodajalca ne bi povečalo. To bi bilo mogoče z dvigom splošne davčne olajšave, ki je zdaj pri 3300 evrih. Pri razvojni kapici (ki je derivat socialne kapice) bi določili zgornjo mejo letnega dohodka, od katerega se plačujejo socialni prispevki. Predlagajo, da bi bila meja za razvojno kapico štirikratnik povprečne bruto minimalne mesečne plače.

Kot drugi ukrep predlagajo razširitev dohodninskih razredov in ukinitev najvišje mejne stopnje pri dohodnini (50-odstotne). S tem ukrepom bi, so prepričani, razbremenili zlasti srednji sloj. S tretjim ukrepom želijo znižati davek na izplačano božičnico in jo obdavčiti po stopnji, kot to velja za izplačani regres. Pri enaki fiskalni obravnavi božičnice in regresa bi s povprečno božičnico, ki je leta 2014 znašala 700 evrov, dobili zaposleni 130 evrov več, delodajalec pa bi privarčeval 112 evrov.

Ukrepi težki 600 milijonov

V NSi so izračunali, da so predlagani ukrepi težki 600 milijonov evrov, a dodajajo, da bi lahko z njimi ustvarili tudi 400 milijonov evrov dodatnih proračunskih evrov (več dohodnine in več DDV). Razlike je za 200 milijonov, kar pa bi lahko nadomestili z gospodarsko rastjo. V NSi nočejo špekulirati, ali so njihovi predlogi sprejemljivi za vlado. Tonin je dejal, da so doslej z Mramorjem dobro sodelovali.