Kandidat za mandatarja Cerar tako rekoč že izvoljen

Desus in Zaab bosta podprla Mira Cerarja za mandatarja. Karl Erjavec o neprimernosti vstopa NSi v koalicijo.

Objavljeno
12. avgust 2014 14.00
ace/Soočenje volitve
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., M. Ho., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., M. Ho., notranja politika

Ljubljana − Zmagovalna stranka na predčasnih parlamentarnih volitvah SMC bo najverjetneje vodila novo vlado.

Če bo predsednik republike Borut Pahor za mandatarja predlagal vodjo SMC Mira Cerarja, ima ta v parlamentu zagotovljeno večino. Pahor bo predlog v DZ poslal v začetku prihodnjega tedna, nagiba pa se v tej smeri, da bi bil kandidat ravno Cerar.

36 poslanskim glasovom SMC je svojih deset pristavila še stranka Desus, je danes zatrdil predsednik Karl Erjavec. »To je demokratično pravilo in v zvezi s tem ne vidimo nobenega problema,« je dejal Erjavec. Predsednika vlade voli državni zbor na tajnem glasovanju z večino glasov vseh poslancev, najmanj 46.

Tudi vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša je po sestanku s Pahorjem potrdil, da stoodstotno podpirajo Cerarja za mandatarja.

Za regres dodatnih 40 milijona evrov

Erjavec je odločitev sprejel po današnjem sestanku pogajalske skupine Desus in pred popoldanskim koalicijskim usklajevanjem s Cerarjem. Odprto vprašanje je še pri upokojenskem regresu, je dejal Erjavec. Predlaga, da so do regresa upravičeni upokojenci s pokojnino do okoli 1000 evrov. A ta razprava še poteka, je poudaril. Kljub temu je dodal, da sta se s Cerarjem dogovorila, da bo za regres namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. Prav tako si v Desus prizadevajo za usklajevanje pokojnin ob dveodstotni gospodarski rasti.

Med pogajanji je aktualno tudi vprašanje socialne kapice, ki jo predlaga NSi, a je Erjavec je ponovil, da so v Desusu proti njeni uvedbi.

Pri vprašanju pokojninske reforme Erjavec poudarja, da se ne strinjajo, da bi z njo hiteli, saj je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020. A kljub temu je prav, da se v okviru vlade začne pogovor o novi pokojninski reformi, je dodal.

Desus bo podprl Cerarja

Poslanska skupina Desusa se je danes odločila še, da ne bodo zahtevali mesta predsednika DZ, bi pa radi ohranili zunanje ministrstvo. Po Erjavčevih besedah ga Cerar vidi na tem položaju.

Ali ima Cerar dovolj podpore v DZ, je Pahor danes preverjal pri drugi in tretji največji parlamentarni strani. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je po sestanku povedal, da so razgovori le formalni, ker je na volitvah prišlo do velike podpre levim strankam. V SDS ne nasprotujejo temu, da predsednik predlaga relativnega zmagovalca volitev. V parlamentu »ne bodo le konstruktivna opozicija, ampak tudi resna alternativa vladi«: »Imamo močno strokovno zalednje, strokovni štab in člane, ki so zelo sposobni predlagati, imenovati in realizirati rešitve,« je dejal Tanko.

Cerar tudi s podporo Bratuškove

Predsednica Zaab Alenka Bratušek je predsedniku SMC Miru Cerarju danes zagotovila podporo njenih poslancev  pri imenovanju za mandatarja, ne glede na to, ali bo njihova stranka v vladi ali ne. Pri odločitvi ZaaB za vstop v vlado bodo ključni ukrepi za konsolidacijo javnih financ, ki jih Bratuškova pričakuje v drugem osnutku koalicijskega sporazuma.

Ob tem v ZaaB ne pristajajo na to, da bi javne finance konsolidirali na račun socialne države ali samo z zviševanjem davkov. »Želim, da Slovenija čim prej in čim hitreje dobi čim bolj trdno in kompetentno vlado, ki bo vsaj tako uspešno delala, kot smo mi. Če bo s tako dinamiko dvigovala gospodarsko rast, zmanjševala število brezposelnih in zniževala obrestne mere, bo Slovenija v roku enega leta na konju,« je prepričana Bratuškova.

Po srečanju SMC in SD v ponedeljek pa je tudi veliko bolj jasno, da je vse manj ovir za vstop SD v koalicjo. Predsednik SD Dejan Židan je po srečanju s Cerarjem dejal, da gredo pogovori v pravo socialdemokratsko smer. Židan je tudi razkril, da socialne kapice, o kateri se je v minulih dneh vnela vroča debata, v koalicijskem sporazumu zagotovo ne bo.

Jutri se bo o nadaljevanju pogajanj s SMC odločala NSi, s katero si Cerar želi doseči kompromis. Pri tem bo odločilno, koliko od petih reform, ki jih zahtevajo v desnosredinski NSi (trg dela, zdravstvo, sodstvo, davki in pokojninski sistem) bodo zmagovalci volitev vključili v popravke koalicijske pogodbe.