Kandidatov za evropske volitve (še) ni

Ustavno sodišče bo o referendumu o arhivih spet govorilo v četrtek.

Objavljeno
15. april 2014 18.08
Arhiv Slovenije v Ljubljani, 5. avgusta 2013
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – »Nobena kandidatura še ni vložena,« je na seji državne volilne komisije tajnik Dušan Vučko danes povzel potek priprav na evropske volitve prihodnji mesec.

»Skrajni rok izteče prihodnji teden v petek,« je predsednik DVK Anton Gašper Frantar opozoril, koliko časa še imajo vsi, ki želijo kandidirati.

Sejo je Frantar sklical zaradi zapleta z referendumom o arhivih, ki ga je ustavno sodišče začasno zadržalo. Opozoril je, da bo o referendumu ustavno sodišče spet govorilo v četrtek, DVK pa mora biti pripravljena na takšno ali drugačno sodbo.

Nagle reakcije bodo nujne, če datum odločanja ljudstva določi kar ustavno sodišče samo: kot skoraj neverjetnega je Frantar ocenil 4. maj, možni pa so poznejši datumi, tudi referendum hkrati z evropskimi volitvami.

Če bo ustavno sodišče DZ naložilo, naj sam določi nov datum, pa hitre reakcije DVK, da bi takoj nadaljevali prekinjene priprave na referendum, ne bodo nujne. Frantar je opozoril še, da je parlament s spremembo ustave določil, da bo do 25 maja letos popravil referendumski zakon, a tega ni storil, kar lahko povzroči dodatne zaplete.