Kar dve ministrstvi za prikrita grobišča

Na odboru za delo je nekoliko dopolnil zakona. Še vedno je nejasen pravni status vladne komisije.

Objavljeno
30. junij 2015 19.43
Ljudmila Novak pred sejo izvršilnega odbora Nove Slovenije. Ljubljana 13. avgust 2014.
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Odbor za delo državnega zbora je sprejel dopolnila k zakonu o prikritih grobiščih in pokopu žrtev, ki sta jih vložili poslanski skupini NSi in SMC. Zakon bo za izvedbo potreboval dovolj politične volje in pa proračunski denar, so poudarjali poslanci.

Že v prvi splošni razpravi na majskem zasedanju smo slišali, da novega zakona ne potrebujemo, saj lahko prikrita vojna grobišča in pokope žrtev opravimo po veljavnem zakonu o vojnih grobiščih. Takšno mnenje je tedaj in še v drugem branju zagovarjala tudi vlada. Tudi poslanci SDS so enako menili, vendar pa zakonu ne bodo nasprotovali. Predstavnika komisije vlade za reševanje prikritih grobišč pa sta poskušala poslancem dopovedati, da je to samo tehnični zakon, ki daje pravno podlago za nadaljnje delo na področju odkrivanja prikritih grobišč, dostojen pokop žrtev, obeležitev groba in vpis v register vojnih grobov.

Nova Slovenija, kot predlagateljica zakona, je v svojih dopolnilih sledila mnenju zakonodajno-pravne službe, ki je predlagala nomotehnične popravke. Poleg tega je opozorila na nejasen pravni status komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč, saj ji zakon poleg posvetovalne vloge podeljuje tudi upravne naloge. NSi zato podrobneje določa naloge komisije, med katerimi so posebej navedene aktivnosti na področju evidentiranja, potrjevanja, identifikacije, prekopa, pokopa in vpisa v register vojnih grobišč.

Stranka modernega centra je kljub drugačnim napovedim pripravila le dopolnili k dvema členoma. Predlagajo, da bo za postopek odkrivanja prikritih vojnih grobišč pristojno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v pristojnosti katerega sta pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč, saj je eden od bistvenih razlogov za sprejetje zakona dostojen pokop vseh žrtev v prikritih vojnih grobiščih. Po končanju postopkov odkrivanja pa se bo vpis v register vojnih grobišč, upravljanje in urejanje izvajalo po zakonu o vojnih grobiščih, kar pa ostaja v pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Drugo dopolnilo pa le jasneje določa, da bo ministrstvo za kulturo pristojno za vpis grobišča v register kulturne dediščine, za katerega velja poseben varstveni režim.

Državni zbor bo drugo obravnavo opravil na julijskem zasedanju.