Kdo bo nova prva dama UKC Ljubljana

Na razpis za strokovno direktorico sta se prijavili dve zdravnici: Bojana Žvan in Jadranka Buturović-Ponikvar.

Objavljeno
23. november 2017 20.29
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Zdravniški vrh UKC se te dni ukvarja s Sizifovim delom: kako zaščititi strokovno direktorico prof. dr. Marijo Pfeifer pred razrešitvijo. Čas izgubljajo po nepotrebnem; Pfeiferjeva gre tako in tako z novim letom v pokoj. Danes jih čaka pomembnejša naloga: izbrati novo strokovno direktorico UKC.

Na razpis za strokovno direktorico sta se prijavili dve zdravnici: 64-letna prof. dr. Bojana Žvan, nekdanja predstojnica oddelka za možganske kapi na nevrološki kliniki, in 61-letna prof. dr. Jadranka Buturović-Ponikvar, predstojnica kliničnega oddelka za nefrologijo interne klinike. Obe kandidatki po oceni razpisne komisije izpolnjujeta razpisne pogoje. Zato bosta danes strokovnemu svetu obe predstavili vsaka svoj program, na podlagi katerega bo strokovni svet izbral kandidatko.

Bojana Žvan je stara znanka javnosti. Na sceno je stopila pred desetletjem, ko jo je, takrat mimo volje kolektiva, v času vlade Janeza Janše svet zavoda UKC izbral za strokovno direktorico nevrološke klinike. Po velikem nasprotovanju zaposlenih je morala nato s položaja oditi, nevrološka klinika pa se je razcepila na dodaten oddelek, tako da je lahko postala Žvanova vodja novega oddelka za možganske kapi. S tega položaja je nato morala oditi pred dobrima dvema letoma zaradi primera Radan. Kmalu zatem (jeseni 2015) se je prijavila na mesto strokovne direktorice UKC, vendar vodilni zdravniki niso podprli nje, temveč Pfeiferjevo.

Tako je malo možnosti, da bi strokovni svet zdaj, le dve leti pozneje, podprl Žvanovo, ki jo je že enkrat zavrnil. Sploh ob dejstvu, da se je prijavila tudi Jadranka Buturović-Ponikvar, višja svetnica z visokimi strokovnimi referencami. Medijska javnost je ne pozna, iz lanskega leta pa najdemo članek, da jo je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS razglasila za »odlično v znanosti« zaradi velikega prispevka pri premagovanju izzivov pri sodobni presaditvi ledvic. Je tudi pomočnica za znanost strokovnega direktorja UKC, kar je postala še pred nastopom Pfeiferjeve.

Na prvi pogled tako jutrišnja odločitev najbrž ne bi smela biti težavna. Vendar jo utegne zaplesti to, da bo sestanek vodila sedanja strokovna direktorica Marija Pfeifer, ki se ukvarja s tem, da bi strokovni svet podprl njo in jo tako obvaroval pred politiko, ki se je je namenila še pred upokojitvijo razrešiti. Ob tem pozablja, da je plaz domin sprožila sama, ko je spomladi začela s funkcije strokovnega direktorja pediatrične klinike razreševati prof. dr. Rajka Kendo, ki je bil tudi tik pred upokojitvijo. Medijski vrtinec ob razkrivanju domnevnih napak pri zdravljenju na srcu bolnih otrok je v naslednjih mesecih precej omajal zaupanje v UKC. Od takrat se zdi, da se v UKC ne ukvarjajo več z ničimer drugim kot s pikolovskim iskanjem krivcev oziroma ščitenjem hrbta eni ali drugi strani.

Od vodilnih zdravnikov je danes pričakovati, da se bodo dvignili nad dosedanja medsebojna obračunavanja in izbrali novo strokovno direktorico. Njihovo mnenje sicer ni zavezujoče za svet zavoda. A če bodo omahovali, se jim utegne zgoditi, da bo politika (skozi svet zavoda) zares pometala z njimi.