Koalicija bi usklajevala pokojnine, a Mramor ne popušča

Izredna uskladitev pokojnin Finančni minister vztraja, da niti v tem niti v naslednjem proračunu ni denarja.

Objavljeno
08. april 2016 17.33
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar

Ljubljana - Čeprav so vse tri koalicijske stranke enotne, da bo letos še ena uskladitev pokojnin, je finančni minister Dušan Mramor neomajen, da izredne uskladitve pokojnin ni ne v tem ne v proračunu za prihodnje leto. A pri SMC pravijo, da je bila taka politična odločitev in da bodo v danih finančnih okvirjih našli denar.

»Vemo, kakšne so naše zaveze po ustavi, fiskalnem pravilu in paktu stabilnosti. V proračunu, ki gre v smer, kot je potrebno, da smo usklajeni z ustavo in z evropsko zakonodajo, te uskladitve ni. Tudi dolgoročno. Za 2017 imamo že sprejet proračun in tega v njem ni. Jaz moram skrbeti za to, da smo v skladu z ustavo in evropskimi pravili,« je ob robu poslovnega zajtrka Ameriške gospodarske zbornice izjavil finančni minister in opozoril, da take uskladitve dvignejo začetni nivo pokojnine v prihodnjem letu.

Mramorjevo stališče je sicer pričakovano in se po obisku Berlina ni spremenilo, vendar ni v skladu z dogovorom med koalicijskimi strankami. Ta teden, po sestanku s predstavniki Zveze društev upokojencev, so se namreč tudi pri SMC omehčali in pristali na to, kar sta že prej zagovarjali SD in Desusu, da se pokojnine izredno uskladijo, po tem, ko so se že januarja za 0,7 odstotka. O tem, za koliko naj bi se povišale, še niso dorekli, Desus predlaga, da bi za 0,4 odstotka, kar bi državni proračun stalo približno 20 milijonov evrov. Franc Jurša iz Desusa je slikovito ponazoril, da se koalicija strinja, samo četrta koalicijska stranka proti - Mramor.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je napovedala, da bodo uskladitvi pokojnin namenili posebno srečanje, predvidoma prihodnji četrtek, na katerem bodo iskali rešitev, kako v okviru obstoječega poskrbeti za prerazporeditev znotraj proračuna - torej, kako priti do virov.

Kljub pomislekom lastnega ministra, ki ščiti zakladnico, pri SMC pravijo, da so dali zavezo in jo bodo izpolnili, kljub temu, da bodo pogajanja bržčas težka, saj bo nekje treba vzeti denar. Na Mramorjevo vztrajanje, da odhodki na tem segmentu ne smejo biti višji, se je odzval predsednik Desusa Karl Erjavec: »Če imamo proračun 9 milijard, ne razumem, da lahko 20 milijonov predstavlja tak problem. Te izjave ministra so že smešne. Ne razumem, zakaj javno govori, če smo se v četrtek že dogovorili. Uskladitev pa se bo na koncu vrnila v proračun.« Prepričan je, da bo Mramor naposled vendarle pristal, saj je dolžan upoštevati odločitve vlade.