Koalicija bo preverjala, v kakšnem političnem utripu lahko dokončajo mandat

Na razširjenem koalicijskem vrhu bodo v sredo ugotavljali, koliko politične volje imajo za zdravstveno reformo, demografski sklad, reorganizacijo cenrov za socialno delo in drugi tir.

Objavljeno
28. marec 2017 18.57
SMC - Sestanek koalicijskih partnerjev
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Na sredinem razširjenim vrhom koalicije bodo partnerice SMC, Desus in SD potipale, kakšno je razpoloženje v koaliciji in kaj vse je še možno opraviti v zadnji polovici mandata do volitev prihodnje leto poleti. Tokrat imajo na dnevnem redu zdravstveno reformo, reorganizacijo centrov za socialno delo, demografski sklad in drugi tir. Pričakovati je tudi več informacij o iskanju nadzornikov SDH.

Na koalicijskem vrhu bomo dobili tudi ključni odgovor na govorice, da je vladno partnerstvo precej načeto. Da koalicija dobro deluje in uresničuje zaveze, vsaj kar zadeva SD, je že prejšnji teden trdil prvak SD Dejan Židan po seji predsedstva. Malce drugačen vtis ima vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki pred današnjim vrhom pravi, da so socialni demokrati pripravljeni storiti še marsikaj, a da ima občutek, da ni več dovolj zaupanja v koaliciji.

Pomembna je politična stabilnost

Prvak Desusa Karl Erjavec je po seji vodstva stranke v torek dejal, da v tem trenutku ni pravi čas za politični nestabilnost. »Po razpravi v stranki menimo, da je treba zadržati politično stabilnost, ker vemo, da je bilo v zadnjem obdobju veliko turbulenc v koaliciji, ko se je odločalo o kadrovskih zadevah, ustavno sodišče, fisklani svet, SDH,« je dejal Erjavec. V Desusu želijo na koalicijskem sestanku slišati, kaj namerava ministrica za zdravje storiti z zdravstveno reformo, ker na marsikaterem področju niso zadovoljni. Desus skrbi dejstvo, da sta Kolarjevo zapustili dve državni sekretarki, ker menijo, da lahko to bistveno vpliva na izvajanje reforme.

V upokojenski stranki imajo tudi več pripomb na zakon o zdravstveni dejavnosti in na zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. V Desusu tudi želijo slišati več na temo izgradnje drugega tira Koper-Divača. Erjavec se sprašuje, kateri predlog je boljši, vladni ali predlog civilne iniciative, si pa v Desusu nikakor ne želijo, da bi se v primeru te investicije ponovil TEŠ 6. »Razlike med predlogoma so velike, zlasti v ceni. To nas bega in vznemirja, zato si želimo bolj natančne odgovore, kaj pomeni predlog civilne iniciative,« je dejal Erjavec.

SMC je vlečni konj

Predsednik Desusa je v okviru dilem o predčasnih volitvah nanizal še en argument, zakaj Slovenija potrebuje politično stabilnost. »Vemo, da je pred nami arbitražna odločitev in implementacija sodbe. Ne predstavljam si, kako bi lahko uspešno implementirali arbitražno odločitev o politični krizi v državi ali sredi resne predvolilne kampanje. Ni nobene potrebe, da bi prišlo do predčasnih volitev, edina možnost za nastanek politične krize vidim v poslanski skupini SMC, a dvomim, da bi si poslanci te stranke sami skrajšali mandat. Desus ima namen vztrajati do konca mandata,« je dejal Erjavec.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pravi, da je njihova politična skupina »vlečni konj koalicije,« zato nosi največji delež odgovornosti. Kustec Lipicerjeva ne vidi razlogov, zakaj ne bi koalicija delala do izteka mandata, zanje so izvedljivi vsi projekti, je dodala, vendar pod pogojem, če bodo znali vsi v koaliciji poslušati drug drugega in sklepati kompromise. »Ni vse odvisno le od SMC, ampak tudi od tega, kakšna je realna politična volja obeh koalicijskih partneric,« pravi vodja največje poslanske skupine v državnem zboru.