Koalicija pred prazniki pogledala, »kje smo«

Erjavec, Šušteršič: Za usklajevanje proračuna je še cel mesec časa. Dogovora o zamrznitvi pokojnin še ni.

Objavljeno
30. oktober 2012 18.50
Posodobljeno
30. oktober 2012 19.04
KOALICIJA
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Koalicijske stranke tudi po današnjih pogajanjih niso sprejeli kompromisa glede zamrznitve pokojnin, kot to predvideva predlog proračuna za naslednje dve leti. Za vlaganje dopolnil, je po besedah Erjavca in Šušteršiča, še dovolj časa.

Pristojni odbor DZ za finance in monetarno politiko bo predloga proračunov obravnaval v ponedeljek in ju z morebitnimi dopolnili poslal nazaj na vlado.

Minister za finance Janez Šušteršič pa je po današnjem koalicijskem sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši pojasnil, da je za usklajevanje proračuna še cel mesec časa. Pred prazniki so danes "pogledali, »kje smo«, vendar niso sprejeli nobenih sklepov. Kakšno dopolnilo najbrž bo, je dejal minister. Tudi o pokojninski reformi ni bilo zaključka, strinjali so se, da gre za težko odločitev.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je po sestanku znova pojasnil, da bo DeSUS vztrajal pri odmrznitvi pokojnin v prihodnjih dveh letih, saj koalicijska pogodba predvideva njihovo usklajevanje. Da je treba koalicijsko pogodbo spoštovati, so se danes po njegovih besedah strinjali vsi koalicijski partnerji, vprašanje je le, kako to vprašanje tehnično rešiti. Erjavec je sicer že minuli teden dejal, da je od Janše prejel zagotovilo, da pokojnine ne bodo zamrznjene, kar je ponovil tudi danes. Predsednik vlade se po njegovih zagotovilih strinja, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo in tudi, da se ta sredstva za pokojnine poišče iz Kada.

DeSUS namreč predlaga, da bi za usklajevanje pokojnin namenili v prihodnjih dveh letih po 50 milijonov evrov iz Kada. Pričakujejo, da bo rešitev realizirana v sklopu nove pokojninske zakonodaje, v zakonu o izvrševanju proračuna pa je treba odpreti člen, ki se nanaša na zamrznitev pokojnin, je pojasnil Erjavec.

Danes so sicer koalicijski partnerji preverjali, kako bo potekal postopek sprejemanja proračuna v DZ in ugotovili, da je treba zakon o izvrševanju proračuna dopolniti do okoli 20. novembra. Prvak DeSUS je prepričan, da bo koalicija dotlej tudi našla rešitev, kako usklajevati pokojnine.

Koalicijski partnerji so se danes pogovarjali tudi o morebitnem dvigu DDV na nekatere postavke, saj si o tem še niso enotni. Po Erjavčevih besedah so razmišljali o različnih možnostih za rešitev tega vprašanja, a dokončnega dogovora še ni. Namera vlade, da med drugim na časopise in revije zviša stopnjo DDV, je namreč sprožila burne odzive v javnosti, piše Slovenska tiskovna agencija.