Koalicija s skromnimi komentarji, opozicija kritična glede nove uprave SDH

Gre za stvar poslovnega in institucionalnega delovanja SDH

Objavljeno
27. oktober 2015 15.03
iza-seja DZ
M.F.K., gospodarstvo, STA
M.F.K., gospodarstvo, STA
Ljubljana - Koalicijske stranke so skromne s komentarji ob imenovanju nove uprave Slovenskega državnega holdinga. "Gre za stvar poslovnega in institucionalnega delovanja SDH," pravi vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. Prvak DeSUS Karl Erjavec upa, da bo nova uprava delo vestno opravljala, predsednik SD Dejan Židan meni, da ji je treba dati možnost.

Vodja poslanske skupine največje vladne stranke Kustec Lipicerjeva je po današnjem koalicijskem vrhu, ki je potekal na temo begunske krize, pojasnila, da ne v vrhu koalicije ne v SMC nimajo komentarjev glede nove uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Predsednik DeSUS Erjavec je dejal, da imenovanje nove uprave SDH kot prvak stranke težko komentira. Upa pa, da je nadzorni svet izbral najbolj ustrezne in bodo svoje delo opravljali vestno in odgovorno.

Židan pa je poudaril, da je upravo SDH imenoval nadzorni svet družbe in tako politika - vsaj kar se SD tiče - na to ni imela nobenega vpliva. Zato predlaga, da dajo imenovanim članom možnost, da pokažejo, ali znajo upravljati s slovenskim državnim premoženjem tako, da dobimo dobiček, katerega pomemben del mora v državni proračun. "Nezaupanje vnaprej ne bi bilo primerno," je še ocenil Židan in dodal, da imajo pa novi člani odgovorno delo.

Opozicija kritična do zamenjave uprave SDH

Opozicija je kritična do zamenjave uprave SDH. Po mnenju ZL ta prihaja prepozno, a na presenetljiv način, v NSi so jo označili za škandalozno, v SDS pa so pripomnili, da se je zgodila hitro in da upajo, da je premišljena. Nekdanja premierka Alenka Bratušek pa meni, da je premier Miro Cerar v tem primeru podlegel lobijem.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je v ponedeljek odpoklical upravo, v kateri sta bila Matej Pirc in Matej Runjak, in imenoval novo vodstvo. Novo upravo sestavljajo Marko Jazbec kot njen predsednik ter Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič kot članici uprave.

Kot je v izjavi za medije ob robu seje DZ dejal poslanec SDS Andrej Šircelj, so se menjave zgodile "hitro, na nek način učinkovito". Šircelj upa, da so menjave premišljene. Glede tega, da nadzorni svet ni pojasnil razlogov za zamenjave, je Šircelj dejal, da je to, kaj bo pojasnjeval, avtonomna odločitev sveta. Obenem je Šircelj dodal še, da ljudi, ki so zasedli stolčke v upravi, ne pozna, razen iz medijev.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je nasprotno prepričana, da bo moral nadzorni svet pojasniti svojo izbiro in povedati, ali res ni bilo nobenega primernega človeka. V tem primeru gre namreč po njenem mnenju za konflikt interesov, kar meče slabo luč tudi na vlado, je pojasnila Novakova in poudarila, da je glede na funkcije, ki jih je Jazbec opravljal prej, takšno imenovanje "enostavno škandalozno".

Po besedah poslanca ZL Mateja T. Vatovca pa ta menjava prihaja prepozno, saj da je bilo že v primerih Telekoma in Aerodroma jasno, da uprava ni delovala. "Preseneča pa način, na kakršnega se je ta menjava zgodila, se pravi brez kakršnega koli obveščanja javnosti, brez predstavitve kandidatov," je pojasnil. Po njegovem mnenju nova imena ne vzbujajo nikakršnega zaupanja, ampak jasno kažejo na to, da gre za neke kadrovske ekscese in neke osebne interese finančnega ministra Dušana Mramorja.

Kot je dodal, bi morala biti SDH družba, ki upravlja, ne pa razprodaja državno premoženje. Zato so v ZL tudi predlagali novelo zakona, s katero bi ob udeležbi predstavnika delavcev v tej upravi zasledovali cilj večje demokratizacije. Na vprašanje, ali je pri tem imenovanju politika popustila lobijem, je odgovoril, da je po njegovem mnenju "popustila ravno na tisti točki, ki je najmočnejša, in to je politika, ki jo skuša voditi minister za finance".

Tudi Bratuškova iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ima občutek, da je Cerar "kljub temu, da je obljubljal, kako se bo temu uprl, podlegel lobijem in neformalnim centrom moči". Po njenih besedah bomo zdaj tudi skozi SDH reševali vodstvo Save.

Obenem je Bratuškova opozorila še, da nadzorni svet ni pojasnil razlogov za zamenjavo dosedanje uprave. Lastnik lahko sicer upravo po njenih besedah zamenja kadarkoli, bo pa to, kot je opozorila, povezano tudi z nekaj stroški. Ob tem je omenila 120.000 evrov odpravnin in dodala, da naj bi imel vsaj eden od dosedanjih dveh članov uprave poleg odpravnine zagotovljeno tudi drugo delovno mesto kot član uprave v eni od velikih slovenskih družb. "Tako da je na žalost tudi v tem primeru veliko več vprašanj kot odgovorov," je ocenila.