Drugi tir, od člena do člena

Še vedno velja zaveza, da SMC, Desus in SD mandat končajo delovno.

Objavljeno
29. marec 2017 17.44
šipić Železnica
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Koalicijski vrh o prioritetah do konca mandata se je danes tako zavlekel, da so se predstavniki SMC, Desusa in SD po nekaj urah razšli z dogovorom, da se znova snidejo prihodnji teden. Od napovedanih tem so se dogovorili le o drugem tiru.

Vzroke za nenavadni začasni razplet razširjenega koalicijskega vrha, na katerem naj bi se pogovorili in dogovorili o prioritetnih nalogah letos in do izteka mandata prihodnje leto, je treba iskati v dolgotrajnem pojasnjevanju partnerjem o vladnem zakonu o drugem tiru. Kot pravijo naši viri, so snovalci zakona državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, pravnik Rajko Pirnat in svetovalec družbe 2TDK Metod Dragonja koalicijskim partnerjem pojasnjevali celotni zakon od člena do člena. To je trajalo več ur, na koncu pa so v koaliciji le prižgali zeleno luč za zakon o drugem tiru.

Desusova dva pogoja

Kot je kasneje pojasnil Leben, je treba z zakonom o drugem tiru pohiteti, ker želijo na vladi ujeti razpisne roke za evropska sredstva, ki so na voljo za gradnjo infrastrukturnih projektov. Prvak Desusa je kasneje dodal, da sicer podpirajo vladni zakon, a postavljajo tudi dva pogoja: da ga odgovorni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pred zakonodajnim postopkom uskladi z Luko Koper in da prav tako uskladi zakon s civilno iniciativo za drugi tir, ki zagovarja drugačen pristop k zgraditvi drugega tira med Koprom in Divačo. Erjavec meni, da če Slovenija ne pohiti s tem projektom, ne bo drugega tira.

Potem je koalicija načela vprašanje reorganizacije mreže centrov za socialno delo. O tem se jim ni uspelo sporazumeti, zato so si vzeli dodatna dva tedna za uskladitev stališč. Največji kritik reforme, ki jo je pripravila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, je Desus. Ta meni, da je pri ministričinem predlogu najbolj moteča organizacijska shema centrov za socialno delo, saj zaradi nje izgubljajo manjši kraji, ki so že tako prizadeti zaradi prevelike centralizacije države. V Desusu pričakujejo, da bo shema centrov za socialno delo organizirana tako, da bo blizu ljudem.

Predvideno je bilo, da bodo na tokratnem koalicijskem vrhu spregovorili tudi o finalizaciji reformnega svežnja na področju zdravstva, a je za to zmanjkalo časa. Ker je to ena pomembnejših tem koalicije, je pričakovati, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc dobila priložnost za predstavitev rezultatov prihodnji torek na nadaljevanju koalicijskega vrha.

Nujne teme, ki še čakajo koalicijo

Ker se bo koalicijsko usklajevanje nadaljevalo, je bil današnji sestanek tudi čas za lobiranje. Tako je Erjavec dobil vsa zagotovila, da bo zakon o demografskem skladu 6. aprila obravnavala koalicija, nato bo romal na vlado, od tam pa do konca junija še v parlament. Erjavec pravi, da je to zanje eden ključnih zakonov, zato pričakuje, da bo sprejet do konca mandata.

Za SD je ključno vprašanje zgraditev drugega tira, zato vladni predlog podpirajo, ker menijo, da ne bi smeli več odlašati. So pa, kot je kasneje pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, odprli tudi vprašanje položaja vojakov. V SD menijo, da bi morali imeti vojaki tako urejen položaj kot policaji, vendar zaradi pomanjkanja časa te teme niso mogli načeti.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je spomnila, da so v koaliciji govorili še o okoljski in prostorski zakonodaji, seznanili so se tudi s položajem javnih financ. Na koncu je dala še politično oceno, da so si v koaliciji edini, da bodo še naprej delali skupaj tako kot do zdaj. Volitve niso na dnevnem redu.