Koalicija v prihodnjih tednih s predlogom za ukinitev državnega sveta

Postopek za spremembo ustave bodo začeti najpozneje maja, saj je do septembra treba razpisati volitve za DS.

Objavljeno
05. april 2012 18.10
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - SDS, Lista Virant, NSi in Desus bodo v prihodnjih tednih v parlamentarno proceduro vložile predlog spremembe ustave za ukinitev državnega sveta, je po sestanku z vodji poslanskih skupin napovedal predsednik DZ Gregor Virant, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Virant je v državnem zboru z vodji poslanskih skupin nadaljeval neformalne pogovore o ustavnih spremembah. Danes so imeli na mizi predlog za ukinitev državnega sveta, saj se, tako Virant, s to ustavno spremembo mudi. Volitve za DS bo treba namreč razpisati najpozneje do konca septembra, je pojasnil novinarjem.

To ustavno spremembo za zdaj povsem podpirajo v SDS, Listi Virant, Desus in NSi, ki bodo predlog še nekoliko dodelale in ga po Virantovih ocenah v proceduro vložile v roku dveh ali treh tednov.

SD je proti ukinitvi državnega sveta, Pozitivna Slovenija pa se za zdaj zavzema za njegovo preoblikovanje, vendar so v slednji po Virantovih besedah dejali, da »bi se pustili prepričati«. Predsednik DZ tako meni, da v Pozitivni Sloveniji še niso povsem odločeni in je stališče med poslanci te stranke glede državnega sveta različno. »Upam, da bo prevladala ideja, da DS ni potrebna institucija in da je prišel čas, da se ukine,« je še dejal Virant.