Koalicija znižuje politične obrate

Nepremičninski davek: Poslanci danes še drugič o nujnem zakonodajnem postopku.

Objavljeno
24. oktober 2013 21.41
Ljubljana Slovenija 13. marec 2013 Podpis koalicijske pogodbe Od leve proti desni Karel Erjavec Igor Lukšič Alenka Bratušček in Gregor Virant Foto Jože Suhadolnik
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Koalicijski partnerji bodo v ponedeljek začeli prva usklajevanja o Desusovem predlogu bolj postopnega uvajanja nepremičninskega davka. Prvi komentarji partneric so enaki: če bo vlada popuščala pri davku, naj predlagatelji dopolnila podprejo še sorazmerne reze v državne izdatke, da ne bi večali proračunske luknje.

Ker v stranki upokojencev davčnega amandmaja še niso spisali, ni znano, kolikšen bi bil zaradi postopnega uvajanja davka – leta 2014 bi bila odmera v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, leta 2015 80 odstotkov, leta 2016 pa v polni vrednosti – izpad prihodkov. Obstajajo pa že prve ocene. »Desusovo stališče je gotovo premik v izboljševanju koalicijskih razmerij, ni pa še konsistentno. Stranka naj hkrati pove, kje lahko vlada nadomesti od 30 do 40 milijonov evrov izpada proračunskih sredstev,« pravi predsednik DL Gregor Virant.

Politična volja za kompromis

V treh koalicijskih strankah, PS, SD in DL, se strinjajo, da bo to ena največjih preizkušenj sedanje vlade. Pa tudi, da bodo morale kontroverzni ukrep podpreti vse štiri stranke skupaj ali pa ga sploh ne bodo.

Vodja Desusovih poslancev Franc Jurša je včeraj povedal, da si želi, da bi druge vladne stranke njihov predlog, ki ga bodo spisali v prihodnjih dneh, obravnavale resno. Potrdil je, da bodo predlagali tudi, kako bi zapolnili finančno luknjo. Karl Erjavec je, kot je znano, doslej predlagal uvedbo kriznega davka ali prodajo državnih podjetij. Neuradno pa je bilo tudi včeraj slišati, da je del njegovih poslancev pripravljen sprejeti tudi določene kompromise.

Na finančnem ministrstvu so za Delo potrdili, da finančnih posledic Desusovega amandmaja še niso izračunali, do njegove vsebine pa se bodo opredelili, ko bo vložen v parlamentarno proceduro. So pa poudarili, da je bila obdavčitev nepremičnin koncipirana kot davek, ki bi nadomestil tri obstoječe dajatve, hkrati pa s povečanimi prihodki pripomogel h konsolidaciji proračuna. Zato bi »vsako zmanjševanje prihodkov iz tega naslova otežilo doseganje drugega cilja«, so sporočili s finančnega ministrstva.

Opozicija: Umaknite zakon!

Da bi morala vlada denar poiskati pri proračunskih odhodkih, pa znova poziva tudi opozicija. Predsednik SLS Franc Bogovič upa, »da je predsednica vlade Bratuškova še pravočasno doumela, da je nepremičninski davek zdaj dokončno postal politični fiasko njene vlade, zato naj ga čim prej umakne iz zakonodajnega postopka ali pa nanj veže zaupnico«.

Neenotnost koalicije pa očitno poskuša izkoristiti tudi SDS. Na zahtevo te stranke bo parlament danes na izredni seji znova odločal o načinu sprejetja nepremičninskega davka. Zapletov predvidoma ne bo in bodo poslanci vseh štirih vladnih strank nujni zakonodajni postopek podprli, čeprav koalicija še ni usklajena. Desus je že dal svoje glasove za v sredo na kolegiju predsednika parlamenta. Končno glasovanje o novem davku in hkrati o Desusovem amandmaju bo predvidoma prve dni novembra.